На Богоявление 51 мъже скочиха в ледените води на езерото в “Дружба” (СНИМКИ)

На Богоявление 51 мъже скочиха в ледените води на езерото в “Дружба” (СНИМКИ)

Вячеслав Борисов от София извади кръста

Хиляди, маса, народ, любопитни и вярващи се бяха събрали в неделя по обед край езерото в жк. „Дружба”, за да присъстват на богоявленския ритуал по изваждането на светия кръст. Преди светинята да полети към ледените води от ръцете на Белограчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит, дядо владика отслужи празничен Богоявленски водосвет. А на мостика нетърпеливите смелчаци, 51 на брой, викаха: „Давай, попе” и тутакси скочиха във водата, но пръв до кръста стигна Вячеслав Борисов от София. Щастливият мъж сподели, че за осми път участва в ритуала и за трети път успява на този ден да достигне християнския символ.

Най-възрастният сред участващите беше на 77 години, а най-младите – на по 18 години.

„Честит празник на всички софиянци и всички именници. И нека Бог да пази града ни! Да бъдем повече смирени и вярващи. Пожелавам годината да бъде здрава и успешна”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, именячка в този ден, която присъства на ритуала.

В церемонията се включиха кметът на район Искър Ивайло Цеков, негови колеги районни кметове, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, общински съветници.

Миряните отнесоха в домовете си светена вода за здраве и благополучие.

Христо ЙОРДАНОВ, “Софийски вестник”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4