Включете се в благотворителен турнир! Да помогнем на децата с дислексия!

Включете се в благотворителен турнир! Да помогнем на децата с дислексия!

За втора поредна година НПО ИНСИЕМЕ – “Агенция за социално развитие и благотворителност” организира детски коледен благотворителен турнир по плуване “Заедно Към Върха-2018”.

Партньори в инициативата са Столична община, “Български Червен кръст”, Мол “Парадайс”, “Ориндж фитнес”.

Целта на кампанията е да бъдат събрани средства, с които да се финансират обучението  по плуване на деца от дислексичния спектър. По този начин се дава възможност за изключително успешна терапия, която помага на децата в  това състояние. Набирането на средства цели , да бъдат подпомогнати децата и техните семейства да плуват безплатно през цялата година.

В българското общество за дислексията се говори малко. В наши дни има широко неразбиране на проблема като се счита, че дислексията  е заболяване.

Агенция ИНСИЕМЕ и Спортен Клуб ВИКОС отдавна прилагат тази нова форма  на социално включване – използвайки спорта плуване, като помагат на децата заедно  да изминат пътя към върха ,като се реализират успешно в живота, преодолявайки трудностите, без да отпадат от системата.

Затова и  благотворителният турнира „Заедно към Върха-2018“ има за цел да подсигури възможноста на голям брой деца от засегнатите целеви групи да плуват безплатно,  облекчавайки   родителите. Мероприятието е с цел набиране на достатъчно средства, за да се покрият разходите на  децата с дислексия да посещават безплатно през следващата година обученията  по плуване.

Инициативата е нов етап от работата на ИНСИЕМЕ  за социализиране  на децата от дислексичният спектър и техните семейства, подпомагане на развитието им, като ги мотивира да си поставят високи спортни и житейски цели, без да отпадат от системата.

Дислексията е  затруднение в обучението при децата в училищна възраст, свързан с нисък показател, но често с високо IQ, и специфична дарба /понякога и повече от една/ в дадена  област , но в никакъв случай не е диагноза. От години от Агенцията апелират към обществото с призива „Моля не лекувайте таланта-дислексията е дар“, като силно се съпротивлява срещу  дискриминационното отношение към тези деца, поставяйки ги в групата на СОП, там където не им  е мястото, както и към абсурда на тези така даровити деца да се дава ТЕЛК .

Благотворителният турнир ще се проведе на 19 декември, МОЛ „Парадайс”, басейн „Ориндж Фитнес” от 20.00 ч.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4