Капитанът на вторите в света Христо Чалъков: Играем, за да се забавляваме, а срещу нас излязоха професионалисти

Капитанът на вторите в света Христо Чалъков: Играем, за да се забавляваме, а срещу нас излязоха професионалисти

Христо Чалъков беше капитан на националите по Футбол 5, които се завърнаха със сребърни медали от Мондиала в ЮАР. Техничарят е роден на 15 юли 1983 г. Юноша е на Марица (Пд), играл е и няколко сезона в Трета дивизия. 
-Ицо, поздравления за големия успех в ЮАР. Очаквахте ли да стигнете до финала?
-Да, бяхме подготвени за добро представяне, но май надминахме и собствените си очаквания. Чак толкова силно представяне не съм очаквал. Тръгнахме с нагласата ако успеем да преодолеем груповата фаза, а пък натам – каквото стане. Играхме си го мач за мач, както се казва. Е, стигнахме почти до върха и сме много щастливи (Смее се).
-България дебютира на този формат Футбол 5…
-Така е. Не бяхме участвали досега на Футбол 5. Иначе ние имаме опит от големи форуми. Играли сме на Футбол 6 на няколко европейски първенства. В ЮАР беше малко по-различно за нас. Отне ни време да се пригодим към новите изисквания. Чудото се случи и стигнахме до финала. Кой да го очаква? Кой да го предвиди?
-Стартирахте със загуба от Оман с 0:2. Това поражение отрази ли ви се по някакъв начин?
-Загубата само ни мобилизира до краен предел. Знаете, че първият мач на голям турнир винаги е труден. Да се настроиш към обстановка, стил на игра, съперник. Излиза, че оманците са ни отрезвили и след това нещата си тръгнаха по реда си.
-Кой беше най-тежкият ви момент в турнира?
-Мачът с Колумбия (2:3) беше най-емоционален и най-интересен за гледане от хората и най-тежък за нас самите. 3-4 минути преди последния съдийски сигнал изоставахме с 0:2. Не играехме лошо, но просто не влизаше и не влизаше. Колумбия през 2016 г. станаха световни шампиони на минифутбол. Накрая събрахме последните си сили и със себераздаване и доза късмет успяхме да извоюваме победата.
-Сблъсъкът по-рано с Германия как би го коментирал?
-Те са световна сила във футбола. Няма какво да говорим. През тази година на Футбол 6 спечелиха световната титла. Е, този шампионски техен тим излезе и срещу нас на Футбол 5. Голяма чест и удоволствие е за нас, че успяхме да ги елиминираме.
-На финала срещу Аржентина имахме ли шансове за успех?
-Вижте, съперникът наистина беше много силен. Тимът на Аржентина просто беше отлично подготвен. Абсолютно всичките им футболисти играят постоянно футзал 4+1. Освен това тези хора реално си изкарват парите с футбола. Докато ние работим и през свободното си време играем футбол. Част от момчетата в отбора ни като Данчо Милиев и Ники Павлов са се подвизавали навремето професионално голям футбол, но сега са далеч от него. Сега се събираме, за да се забавляваме. Хубавото е, че явно ни се получава (Смее се).

Милен ДИМИТРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4