Европейска нощ на театрите – в София и цялата страна (ПРОГРАМА)

150 събития в 16 града отбелязват шестата Нощ на театрите в България

150 представления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати” и театрални пътешествия зад кулисите, NT Live, флашмобове, импро театъра, Театър на бар стола, прожекции, изключително богата детска програма в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Габрово, Симитли, Добрич, Плевен, Кърджали и Шумен ще предложи шестото издание на Нощ на театрите. Тази година кампанията за инициативата лансира посланието „Очи в очи с театъра“, с което иска да сближи още повече театралното изкуство и неговата публика. Над 1300 творци от различни театрални стилове стават част от европейската платформата и ще представят своите продукции в над 90 локации в 16 града. Форматът на Нощ на театрите няма аналог в България и става все по-популярен сред младите хора. Именно по-различното „случване” я прави изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми. Нощта на театрите е част от Календара на културните събития за 2018 г. на Столична община.

Live Cam в Нощта

Тази година Нощта на театрите освен театралните сцени и алтернативни пространства в градовете-участници ще превземе и дигиталното пространство. В 6-часовото онлайн студио на 17 ноември всички посланици на Нощта ще застанат очи в очи със своите почитатели. Темата ще е „театър, опера, балет“ – в и отвъд сценичното говорене и усещане за изкуството. Q&A сесиите ще дадат възможност на зрителите предварително или по време на живото излъчване от 11 до 17 ч. да задават въпроси. А поредица от видеа ще покажат живота на актьорите през техните собствени очи. Локация на първото по рода си live театрално студио ще е ЧитАлнЯта. Съдържанието ще е достъпно за гледане в България и цял свят във фейсбук страницата на Нощта – https://www.facebook.com/TheatresNight/videos/346168122854786/.

Проектът се реализира с приятелската подкрепа на STREAMER.BGВодещи на откритото студио ще бъдат Диана Алексиева, Инес Павлова и Ива Дойчинова.

Броени часове преди официалната премиера на „Палячи“ на софийска сцена, творческият екип на проекта и световноизвестният тенор Калуди Калудов ще се срещнат с публиката, която ще надникне в един магичен свят. Светът на оперното и цирковото изкуство, които си подават ръка и заедно случват един изумителен спектакъл под купола на Академичен цирк „Балкански“ (17 ноември, 14 ч., Цирк „Балкански“, вход свободен).

Проектът „Нощни персонажи“ ще е с участието на любимите актьори Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев, Ованес Торосян, Деян Ангелов и Рая Пеева, диригента Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солиста Никола Хаджитанев. Тази година за първи път ще бъдат представение с илюстрациите на Теодор Лозанов и с фотографиите на Диляна Флорентин. Фотографиите ще бъдат наредение в Национална библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ (етаж 2), а илюстрациите – в Народния театър (фоайе на Камерна сцена) и бар Петък.

NТ Live на National Theatre London и British Council гостува с трагедията на Уилям Шекспир – „Макбет“.  Точно в 19 ч. прожекцията ще започне едновременно в 6 кино салона на Cinema City в София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Бургас. Британските актьори Рори Киниър и Ан-Мари Дъф влизат в ролите на Макбет и Лейди Макбет, а режисьор на продукцията е  Руфъс Норис. NT Live всяка година поднася на зрителите вълнуващи и зрелищни постановки от Лондонския Уест Енд.

Спектакли от Германия, Израел и Черна гора гастролират в Нощта. „Опиянение и гняв. Изследване върху авторитарния характер“ (в Театър „Азарян“), „Гравитас“ (в ДНК) и „Капиталът“ (в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна) са чуждестранните заглавия, които вихрено влизат в програмата на шестото издание на инициативата.

1000 деца ще гледат безплатно куклен театър преди Нощта на театрите. Акцията е част от социалната кампания на dm Bulgaria – “Веселите зъбки“ и за първа година се осъществи в партньорство с европейската инициатива.  10 детски градини от София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Кърджали и с. Първомай (обл. Петрич) ще имат удоволствието да се докоснат до театралното изкуство броени часове преди официалния старт на шестото издание на Нощ на театрите.

Във Варна Нощта ще прекрачи времето и ще превземе още няколко денонощия. Още на 16 ноември флашмоб ще подгрее театралния празник, който ще се разгори мощно в съботния 17 ноември и ще продължи и на следващия ден. В програмата са включени най-новата постановка „Драконът“, спектакълът „Изборът на Марта“ и любимият на младата аудитория „Сън“. Специално за Нощта на театрите от Черна гора пристига Кралският театър в Цетине. Балетната постановка „Зад обявите“ и флашмоб в центъра на Варна ще заинтригуват варненската публика.

Новият авторски моноспектакъл на Ованес Торосян ще има своята премиера в Пловдив. Домакин на премиерното представление на 13 ноември в 18:30 ч. ще е Bee Bop Café, а входът е свободен като подарък-комплимент към пловдивчани и гостите на града. Премиерата в София ще е на 17 ноември от 17:30 ч. в Клуб Карусел. „Малкият Пучи“ разказва исторята на малкия човек, който не може да намери себе си. Той е отхвърлен, сочен с пръст и нежелан. Проектът се реализира като специално съдържание за Нощ на театрите и се осъществява с подкрепата на „КЦМ 2000 Груп“ и Театър Реплика.

Цялата програма на Нощ на театрите е публикувана в официалния сайт.  А всичко актулано можете да следите във фейсбук и инстаграм каналите на инициативата, както и в чат бота на Владо Карамазов.

За шеста поредна година и Народният театър „Иван Вазов“ ще се включи в европейската Нощ на театрите. Поради огромния интерес, който предизвика събитието миналата година, и сега фен обиколките зад кулисите на най-големия театър у нас ще се проведат в рамките на два дни -17 ноември, събота, и 18 ноември – неделя.

До момента повече от 600 души са се записали за тура в тайните кътчета на една от най-красивите сгради у нас, за да надникнат отблизо в магията на театъра и нещата, които остават скрити от погледа по време на представление. В компанията на любими актьори от трупата, посетителите ще видят как изглеждат гримьорните, сцените отвътре, гардероба, реквизита, и ще научат малко известни факти от историята и ежедневието в театъра.

Сред звездите, които ще водят обиколките, са Дарин Ангелов, Ева Тепавичарова, Гергана Змийчарова, Ева Данаилова, Радина Боршош, Владислава Николова, Павел Иванов и други.

Истински празник ще има в Софийска опера и балет. По традиция Нощта на театрите в най-престижната оперно-балетна институция в България ще започне от сутринта. Няколко тура „Операта отблизо“ ще срещнат зрителите с вълшебни места, както и с тънкостите в сценографията, сценичния грим и премиерата на „Симон Боканегра“. Специално ателие ще покаже и магични моменти от балетното изкуство, а лично посланиците на Нощта – Марта Петкова и Никола Хаджитанев ще споделят своите ритуали и тайни.

През 2018 г. Нощта на театрите ще се проведе едновременно в 11 европейски държави. Зад идеята на платформата стои Елеонора Роси от Франция. В тази Нощ Театърът се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат. Освен спектакли в театрите и на алтернативни места се случат множество срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите, контакти и нови възможности за сближаване на театъра с неговата публика. 

Нощ на театрите 2018 е част от Календара на културните събития На Столична община и се осъществява с любезната подкрепа на Министерство на културата на Република България, Съюза на артистите, bTV Media Group и The Smarts. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4