Съпругата на Петров: Боян не би си играл на безсмъртие

Съпругата на Петров: Боян не би си играл на безсмъртие

Все още липсват новини около издирването на нашия алпинист Боян Петров, който изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите. От няколко дни ученият е в неизвестнот, издирването му продължава.

Днес се очаква да бъде направена сателитна снимка, която да даде някаква яснота дали алпинистът се вижда в околността на издирването.

„Организирахме направата на сателитна снимка. Днес трябва да се направи, ако времето и видимостта позволяват. Надяваме се с нея да се види дали Боян се вижда в околността на издирването, заяви съпругата на героя Радослава пред bTV.

-Голям проблем има от страна на Китай да дойде хеликоптер от Непал за издирването. Хеликоптерът е готов и чака разрешение. В Непал има обучени екипи, но чакат Китай да позволи прелитането. Имаме помощ от различни инстанции и премиера Бойко Борисов. Работи се по разрешаването на проблема. Трябва да се действа спешно. Има комуникация, но няма време за бюрокрация. Няма време. Боян, ако е жив и чака, има часове, а не дни. В момента един живот зависи от бързината на реакцията.

Шест човека го издирват. Това не е специален екип, а хората от експедицията. Днес ще тръгнат още хора, които са спасители. Надявам се да покрият голяма площ от района.

Боян не би поел излишен риск. Не би си играл на безсмъртие. Има опит и си знае границите. Не предприема безумни неща. Не би предприел атака на върха, ако е вижда, че няма шанс да се справи.

Вариантите за оцеляване са много. Хванала съм се за тях, а не за останалите варианти. В момента работим по това да го спасим. Не мога да гадая защо е оставил сателитния телефон. Той е много подреден човек и нищо не забравя. Всичко е стриктно и по таблици.

До момента никой не ми е потърсил пари за спасителната операция. Има застраховка, която покрива такива разходи, но не е ясно до каква степен. В момента съм концентрирана по издирването и спасяването на Боян.”


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4