Европарламентът видя фолклорна изложба и книга за великия кан Тервел

Европарламентът видя фолклорна изложба и книга за великия кан Тервел

В сградата на Европейския парламент в Брюксел по инициатива на евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки във вторник вечер се проведоха две събития, представящи красотата, уникалния фолклор и великата история на България и българския народ. Поставена бе изложба фолклорна фотография на Асен Великов и бе представено изданието на английски език на книгата „Кан Тервел – спасителят на средновековна Европа“ с автор проф. Георги Атанасов.

Изложбата представя красивия български фолклор, бит и традиции. Посветена е на Европа, която ние – българите, защитихме, за да съществува в сегашния си вид. Това е уникално събитие. Благодарение на нашата работа тук, в Европейския парламент, сега сме свидетели на нещо невиждано – разкриваме красотата на нашата родина и връщаме историческата памет за това колко важна е страната ни за съществуването на днешна модерна Европа. България без фолклора и историята си няма бъдеще, каза в приветствието си Ангел Джамбазки. Той благодари на стотиците български и чуждестранни журналисти и гости на събитието и изрази радостта си, че много наши сънародници от чужбина проявяват интерес и присъстват на представянето, пише vmro.bg.

Историкът проф. Пламен Павлов, който е рецензент на „Кан Тервел – спасителят на средновековна Европа“, разкри пред присъстващите, че изданието показва, че българите сме първите в Европа. Благодарение на кан Тервел са стопирани опитите на Халифата да завладее Стария континент. Битката при Константинопол е най-важната, за да я има днешна Европа, каза проф. Павлов.

Авторът проф. Георги Атанасов заяви, че това е единствената книга на английски език, която може да информира европейската общественост за тези мащабни процеси, които са основополагащи за Европа – такава, каквато е в момента.

Проф. Атанасов изрази благодарността си към вицепремиера, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който е откликнал веднага за създаването на инициативен комитет за честванията на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите при Константинопол. Книгата е издадена като част от работата на този национален инициативен комитет, който е под председателството на Каракачанов. Авторът напомни, че паметник на българския владетел вече е издигнат в Св. Влас, очаква се поставянето на паметници на кан Тервел и в други български градове.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4