Общински съветник вини СО за неокосени градинки

Общински съветник вини СО за неокосени градинки

Столичният общински съветник Карлос Контрера алармира за множество неокосени зелени площи в районите на София. Според него ситуацията от миналата година се повтаря, множество районни кметове категорично не се справяли с косенето, което пък водело до бум на популацията на кърлежи в града.

Ето какво написа в официалната си страница общинският съветник:
“Отново пълен провал с първата коситба на зелените площи в “Младост”. Това е около ДГ “Калина” и ДГ “Мечо Пух”, както и на 20 метра от читалището. От поне две седмици получавам оплаквания от живущи.

После се чудим защо има и кърлежи. От миналата година алармирам за тази ситуация. През м. март т.г. предупредих, че пак така ще стане. И не е само в “Младост”. И в други райони е така. Имаме очевиден системен проблем с работата на доста районни кметове по отношение на косенето на зеленените площи!”

Потърсихме Карлос Контрера за коментар и конкретика. Ето какво заяви той пред наш репортер:

“Бюджет има, средства има, осигурени от Столична община, но за поредна година в доста райони на столицата районните администрации се провалят. Ето например “Младост” – вижда се от снимките – едната част изкосена, другата не. Тревата някъде стига и над пояса на възрастен човек. Хората се оплакват, негодуват. Знаете, че има и много сигнали за ухапани от кърлежи. Така става, когато не се коси в срок. По мои изчисления косенето във всички райони трябваше да започне между 20 и 22 април и да приключи около 5-7 май. Говоря за първото косене. Трябва да се знае, че по планове зелените площи следва да се косят 4 пъти в рамките на периода април-септември.

Може да се обзаложим, че и към днешна дата има много зелени площи, които още не са окосени, а вече трябва да се прави второто. Първото косене е много важно и за пръскането срещу кърлежи. Ако тревата е висока, и да се пръска за кърлежи, ефект няма. Затова сега имаме бум на ухапванията. Заради безхаберието с косенето на тревата. Положението е проблемно не само в “Младост”, но и в “Кремиковци”, в “Слатина”, в “Панчарево”.

И още и още… Но, за да не звуча негативно – район “Надежда” например, по мои наблюдения, се справи доста добре и беше изкосено в технологичните срокове. Последно, с което и завършвам, скандално е, че нито Столична община, нито районите, с някои малки изключения, са обявили графиците за косене. Според мен това се прави, за да се прикриват издънките с неспазването на сроковете. Ще направя проучване, и ще ви информирам.”

Продължаваме да следим темата, със сигурност поддържането на зелените площи е важна тема, средствата, които се плащат са значителни. Очакваме и рекации от Столична община.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4