“Ало мафията” става все по-брутална! Вече и плашат възрастните хора по телефона (ВИДЕО)

“Ало мафията” става все по-брутална!  Вече и плашат възрастните хора по телефона (ВИДЕО)
Ало мафията действа от Румъния у нас. Активизира се покрай празниците, а измамниците стават все по-брутални в заплахите си. Това предупреди старши инспектор Златка Падинкова от сектор „Измами“ на Национална полиция в предаването “Денят започва” по БНТ.

75-годишна жена от Сандански стана поредна жертва на телефонна измама. Тя получила обаждане по телефона от мним полицай, който поискал пари като гаранция за освобождаването на неин роднина задържан за побой над възрастна жена. Жертвата на измамниците събрала спестяванията си от 1500 лева и ги предала на непознат мъж.

Измамниците продължават да използват основната схема – съдействие на полицията при провеждане на полицейска операция. В случая тя е преплетена с елемента на заплаха, тъй като има няколко последователни обаждания към жертвата. В първото обаждане измамникът се представя за полицай, след това звъни класическият измамник, който се представя за лекар. Мнимият лекар заплашва жертвата със саморазправа. Следва обаждане от страна на мнимия полицай, който моли за съдействие за задържане на измамник. Има различни вариации. Най-важно е, че се искат пари.

През последната година-две измамниците не променят особено репертоара си. Характерно е, че преди празниците те се активират.


Златка Падинкова

На фона на продължаващите телефонни измами от СДВР започват нова информационна кампания насочена към пенсионерите. На своя профил във фейсбук Столичната полиция качи клип, в който деца предупреждават бабите и дядовците си за опасните телефонни измамници и ги инструктират как да реагират в такива ситуации. Видео клипът набира все по-голяма популярност в социалните мрежи, а от няколко дни се излъчва и по телевизията. В него деца на полицаи призовават възрастните хора да не се подвеждат, ако някой им се обади и поиска пари по телефона. Посетихме един от пенсионерските клубове в Благоевград и показахме клипчето на хората. След като изгледаха съветите на децата срещу телефонните измамници много от възрастните хора признаха, че често получават такива обаждания.

Вижте ВИДЕОТУК!

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4