БФС отговори на Любо Пенев, футболните хора били много засегнати от негова реплика на конгреса

Аматьорската футболна лига и Българският футболен съюз дадоха пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“.

В срещата с журналисти участие взеха президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков и делегати от VIII редовен конгрес на БФС.

Основна тема на пресконференцията беше изминалият конгрес на БФС.

Изречението на Любослав Пенев “сред вас има делегати, които не са истински футболни хора” е засегнало много представители на клубове. Те се обидили на кандидат-президента, но не само това е причината да не бъде избран на мястото на Борислав Михайлов и да загуби с огромна разлика – 36:463.

Присъстващите обясниха, че не е имало манипулации от страна на настоящето ръководство на централата преди и по време на форума на 16 февруари в столичен хотел, изборът е бил прозрачен и демократичен.

Всички те са били в различни комисии на конгреса.

Тема на коментар стана и предаването “Господари на ефира” по Нова телевизия. Медията излъчи репортажи с обвинения, че право на глас са имали клубове фантоми (или такива без дейност), че е имало натиск към делегатите, че в крайна сметка конгресът е бил предрешен в полза на Михайлов и т.н.

Най-рязък беше Вихър Данчев, един от шефовете на столичния Академик.

Той дръпна дълго експозе, пропито с патос. „За хора като нас футболът е живот и животът е футбол. Такъв е и Боби Михайлов. Ние сме достолепни, възрастни хора, как може някой да ни притиска!? Може би не знаете, че Михайлов членува в една от най-влиятелните комисии на УЕФА, заяви Данчев. – Предполагам, че получава добри пари от там. Той спокойно можеше да си седи в Женева и да се чуди на кой мач да отиде в Западна Европа. Може и в България да идва, но стои тук. Как при това съотношение в гласовете може да се говори за манипулация? Кой може нас да ни манипулира.“

След това Данчев изтъкна качествата на Пенев като футболист, но напомни и за гафовете му – репликата за супата на връщане от Евро 1996, липсата на резултати в треньорската му кариера (ЦСКА, национален отбор най-вече), побоят в заведението „Окото“ в Горубляне над играчи от ЦСКА, и т.н.

Дочко Дочев от ОФК “Левски” от град Левски призна, че е присъствал на предизборни срещи с Михайлов и Любослав Пенев. Той е доволен, че конгресът е минал без политически и футболни окраски в синьо или червено.

Пред журналистите застана и Румен Андонов, пернишка футболна легенда, дългогодишен капитан на местния Миньор и председател на Кракра 1919. Именно Кракра е един от клубовете, които според “Господари на ефира” са били незаконно на конгреса в ролята си на „фантоми“.

Андонов обясни, че клубът има два детски отбора, които участват в турнири, а не в първенства на БФС. Така е от 2014 г. Поради финансови причини, а помощ не е дошла отникъде. Според Румен Вълков обаче клубът все пак развива дейност и е редовен член на централата. „И в други области на страната е така. В жестока демографска криза сме. Доста райони са направо обезлюдени. Принудени сме да правим компромиси и да се съобразяваме с обстоятелствата“, обясни Вълков.

Другите присъстващи на брифинга бяха Иван Нарлев от Силистра, Йордан Михайлов от популярния Чико Бунара (село Бяга) и Емил Алексиев от Въстаник (Войнеговци). Всичте те на свой ред категорично отхвърлиха обвиненията в манипулации.

Междувременно шефът на АФЛ Румен Вълков съобщи, че от новия сезон се планира намаляване размера на съдийските такси. „Това обаче не е все още съгласувано със Съдийската комисия. Естествено, че реферите ще бъдат против това решение, но…Обсъждаме и само по един съдия да ръководи срещите във форматите Футбол 7 и Футбол 9. По този начин клубовете ще спестят доста разходи“, отговори Вълков на въпрос, отправен му от „Витоша Нюз“.

„И да искат, и да не искат съдиите, каквото реши Изпълкомът на БФС – това е!“, изказа се и Нарлев.

 

Хората от АФЛ разказаха за проблемите си. Подчертаха, че ги решават не на маси, а в заседания и “апостолска дейност”. Според тях, съдийството в аматьорския футбол бележи израстване, а скандалите и побоищата не били толкова много, както в миналото.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4