Андрей Петров: Цел №1 ни е популяризирането на футзала в България

Андрей Петров: Цел №1 ни е популяризирането на футзала в България

Андрей Петров е основен организатор на градското първенство на София по футзал. Той е и член на Комисията по футзал към БФС. С него разговаря главният редактор на “Витоша Нюз” Милен Димитров относно последните новини около стартиращия на 24 октомври турнир, променения формат на шампионата, целите на организаторите и други интересни въпроси…

-Г-н Петров, какви са новостите в първенството в сравнение с предишни сезони?
-Няколко са новостите. Основно беше сменен съставът на Комисията по футзал. Имаме нов председател – г-н Александър Александров, президент на Корпорация “Развитие”. Това е един доста сериозен човек, който има желание да  инвестира в спорта и ще подкрепя тази промяна, която се опитваме да стартираме в България по отношение на футзала. Другата промяна е привличането в нашия екип на Пламен Божидаров и Братан Братанов, които са представители на БАМФ, с която БФС подписа споразумение за партньорство. Надяваме се, че ще черпим от техния опит при организацията на такъв тип събития. Ще се опитаме чисто организационно да подобрим нивото на първенството. Аз и Пламен ще отговаряме за София на този етап и при уточняване на финалния вариант за провеждане на Националната лига вече пряко ще отговаряме за нейната организация във всяко едно естество.
-Има ли промени основно формата на провеждане?
-Основно е това, че миналият сезон бяхме със седем тима в София. Сега са осем. На първо четене това е основната промяна. Има идея за провеждане на Национална лига на принципа на кръговата система. Все още обаче сме в разговори основно начина, как ще бъде организирана, кои отбори ще участват, по какъв начин ще се подбират те и т.н. Все още сме в твърде ранен етап, за да казвам каквото и да било.
-Първият кръг от Градското първенство ще се проведе на 24 октомври, нали?
-Да, всичко е уточнено вече. В хандбалната зала на НСА ще бъдат мачовете. В предишни години турнирът се провеждаше и в други столични зали. Сега обаче “Христо Ботев” е дадена на волейболната федерация за стопанисване. Съответно този спорт има приоритет там. Миналата година в началото на първенството ползвахме тренировъчната зала към “Арена Армеец”. Тя обаче е едно съоръжение, чието КПД за футзал е изключително ниско. Първо – покритието не отговаря на нашите изисквания, второ – цената, която получаваме, по никакъв начин не ни импонира. НСА е най-добрият вариант за нас на този етап. Редовният сезон очакваме да приключи през февруари. Но предстои и там да се уточнява календара. За съжаление се намираме в един преходен период, който изисква много време за планиране, събиране на мнения и изграждане на структура. А времето не достига, трябва да работим в движение.
-Като че ли варненските отбори са по-професионално изградени в сравнение с конкуренцията в страната? В няколко от тях се и изплащат премии и дори заплати на футболистите.
-Да, така е. Може би във Варна този спорт има по-здрави традиции и е по-популярен. В предишни години тимове от морската ни столица са имали бюджет, значително по-солиден от този на софийските. Многократен шампион на страната беше Гранд Про. Привличаха чужденци. Дори стигнаха до Топ 16 на Европа. Това беше изключителен успех за футзала у нас. Може би нивото там е било по-високо. Надяваме се, че сега, с привличането на новите отбори и ентусиазмът, който цари, да успеем да бъдем конкурентни, да вдигнем нивото. Задача №1 пред нас е популяризирането на спорта. Оттам нататък всичко ще дойде от само себе си.
-Какъв ще бъде съставът на останалите регионални лиги?
-Варненската ще бъде от 6 тима. В Русе очакваме между 8 и 12 участника. Започваме и първенства на турнирен принцип през зимната пауза в Бургас, Стара Загора, Пловдив, Габрово и Благоевград. Имаме идея и за Плевен, но там имаме много сериозен проблем с инфраструктурата и намирането на зала.
Наблюдава се положителна тенденция – намаляха инцидентите около мачовете във футзала. Но все още се случват такива, прехвърчат искри…
-Да, прав сте. Работим сериозно в тази насока. На самото игрално поле проблеми не сме имали. Основно те идват от публиката. Реално погледнато има само един тим с голяма агитка, фенска маса – Левски София Запад. През тази година нашият основен спонсор ще прояви инициатива да подпомогне организацията относно охраната на срещите. Аз лично считам, че ако подобрим нивото на продукта и организация, както и отношението си към спорта, феновете на Левски също ще коригират своето поведение към нас като организатори. Защото това, което досега се е случвало, е ставало до голяма степен  и поради наша вина. Допускахме грешки в това отношение. Взели сме си поуки. Всеки един формат на футбола е заради феновете. Не можем да си позволим да гоним хората от залата. Трябва да им създадем условия срещите да протичат нормално.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4