Министър и кмет дават старта на Софийския маратон

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще дадат в неделя старта на Софийския маратон, част от веригата „Бягането като начин на живот“.

Състезанието, което носи името на новия си генерален спонсор Авиокомпанията Wizz Air ще се проведе по трасе, което през миналата година получи сертификат А от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) и резултатите от него важат за световната ранглиста.

„Очаквам за пореден път да имаме отлична организация, защото маратонът се развива с всяка изминала година. Преди две години стартирахме веригата от маратонски бягания в България „Бягането като начин на живот“, от която е част и това състезание. Всяка година отчитаме все по-голям интерес и по-добри резултати. За да засилим още интереса на елитните бегачи обмисляме по-либерална система за спечелване на джакпота от 20 000 лв., който да се дава на атлетите, спечелили най-много точки от трите маратона – Варна, Стара Загора и София без да има изискване за техния минимален брой. Смятам, че така стартовете ще бъдат още по-атрактивни, защото всяка година бонусът ще бъде печелен от най-добре представилите се състезатели“, заяви министър Кралев.

В момента бонусът е предвиден за общо най-добро представяне в трите маратона в една година чрез класиране по точкова система, като за всеки старт се дават по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, но за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т.

Преди WIZZ AIR София Маратон двама атлети – един мъж и една жена имат шанс да спечелят супербонусите от по 20 000 лв. във веригата маратонски бягания „Бягането като начин на живот“. Мароканецът Абделади Тиар вече спечели две поредни победи като през април триумфира в Стара Загора, а през май във Варна. Така 36-годишният атлет се нуждае да завърши в тройката в София, за да си осигури супербонуса от 20 000 лв.

При жените една атлетка си запази шанса да грабне голямата награда. Бронзовата медалистка от Стара Загора Рут Матебо от Кения бе най-бърза във Варна и така се нуждае от задължителна победа в София, за да си осигури джакпота.

Тяхната задача обаче няма да е никак лесна, тъй като в WIZZ AIR София Маратон участие са потвърдили победителите от миналата година Гудета Бирату (Ет) при мъжете и Белайнеш Югезу (Етиопия) при жените, както и над 20 елитни бегачи от Кения, Етиопия, Мароко, Уганда и Намибия.

До момента за старт в трите дисциплини на състезанието – 10 550 м, 21 098 м и 52 195 м участие са потвърдили 2804 атлети, съобщи организационният секретар на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев. Очаква се с тези, които ще се включат в масовия старт бройката да стане близо 4000, което е рекорд в новата история на Софийския маратон.

WIZZ AIR София Маратон 2017 е част и от събитията, посветени на „София – Европейска столица на спорта 2018“.

Общият награден фонд на състезанието е над 60 000 лв. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т. н. до 10-о място – 400 лв.

Елен Герджиков – председател на Столичния общински съвет и председател на Фондация „София – Европейска столица на спорта“ пък обяви, че и през тази година са предвидени бонуси за най-добре представилите се софиянци.

Президентът на Българската федерация по лека атлетика Добромир Карамаринов благодари на институциите за подкрепата, която оказват за организация на маратона, който е важен не само от спортно-техническо естество, но и като състезание, което показва социалното значение на спорта.

Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов пък изрази задоволство от повишаването на нивото, което маратонът демонстрира всяка година.

По време на WIZZ AIR София Маратон 2017 ще се събират средства и за различни благотворителни каузи.

Откриването на WIZZ AIR София Маратон 2017 е на 15 октомври, от 9.30 ч., пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9.40 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10.00 ч. ще потеглят участниците в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират записаните в останалите дисциплини.

Софийският маратон се осъществява и с любезното съдействие на VIVACOM, Софийска вода, ACICS, минерална вода Банкя, HerbaLife, Стройрент и др.

За поредна година състезанието ще се предава на живо по БНТ HD.

ID__1153ID__1349

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4