Почина пловдивска футболна легенда

Легендата на пловдивския футбол Георги Убинов е починал днес на 69-годишна възраст, съобщава “Марица”. Графа беше един от най-значимите футболисти на града през миналия век.

Той е рожба на школата на Спартак, но най-значителната част от кариерата му е в Ботев, тогава “Тракия”. Носи жълто-черния екип от 1969 до 1976 г. Играе и за Левски (София) през 1968 г., Марица (Пловдив) 1967-1968, Спартак (Пловдив) 1966-1967 и ФК Черноморец (Бургас).

Убинов влиза в историята на пловдивския футбол на 1 ноември 1970 година. Тогава е голямото дерби между Ботев и Локомотив. Двубоят завършва 3:2 за „канарчетата”, а Убинов се отчита с хеттрик. Всъщност, това са най-бързите три гола, реализирани от футболист по време на Битката за Пловдив.

Попаденията падат само в рамките на 11 минути – в 52-ата, 59-ата и в 63-ата. Още по-интересен е фактът, че те са отбелязани по идентичен начин. И в трите случая Убинов се разписва с глава след плонж.

В Пловдив и до днес са категорични, че това постижение е достойно за книгата на рекордите на Гинес, тъй като няма данни друг професионален футболист да е вкарал за 11 минути три гола с глава.

За “канарчетата” изиграва 181 мача и отбелязва 38 гола. С Ботев става Балкански клубен шампион (1972 г.). Два пъти е в отбора на годината като подгласник, по класацията на вестник “Народен спорт” (1971, 1974). Играе 2 мача за младежкия национален отбор. Преди евроквалификацията с Гърция е в представителния отбор на страната, но скъсва мускул, което му попречва да запише официален мач за националния тим.
След края на спортната си кариера Убинов се занимава с рисуване и писане. Издател на регионалното списание “Тракия спорт”. Автор е на първия “Футболен буквар” и на още седем книги, последната от които е на философска тематика. Има седем самостоятелни изложби живопис. Участва редовно в благотворителните търгове, организирани от “Професионалната футболна лига”.

Екипът на vitoshanews.com изказва съболезнования на семейството и близките на Георги Убинов.

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4