Карлос Контрера: Жителите на “Младост” знаят най-добре кой искат да ги управлява

Карлос Контрера e общински съветник от ВМРО – Българско национално движение и председател на групата „Патриоти за София-ВМРО и АТАКА” в Столичния общински съвет. С него разговаряме броени дни преди балотажа на президентските избори и на балотажа за кмет на район “Младост”.

Г-н Контрера, кого ще подкрепите на балотажа за кмет на район „Младост”?
-Позицията на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” е, че не разпознаваме в нито един от двамата кандидати човек, който да припознава и реши поставените от нас въпроси относно благоустройството на района. Ние не сме пъдари, за да тикаме хората да гласуват за този или онзи. Жителите на “Младост” най-добре могат да преценят кой от двамата на балотажа ще свърши по-добра работа като кмет.
И все пак, според вас, коя от двете кандидатури е по-добра – на ГЕРБ или гражданската кандидатура на г-жа Иванчева?
-Ние имахме собствен кандидат за кмет – г-жа Мария Цветкова. Т.е. най-добрата кандидатура беше нейната. ГЕРБ издигнаха типичен администратор и технократ. Човек, който има опит в държавните структури. Дали това е плюс или минус е въпрос на преценка, която се прави от избирателя. Кандидатът на ГЕРБ не е политик, а администратор с опит в държавните институции. В този смисъл се очаква преценка дали това е главното, когато те избират за кмет. От другата страна е гражданския кандидат на инициативен комитет, зад който всъщност стои партията на Кадиев. Това е квази гражданска кандидатура – уж на жителите на Младост, но не съвсем. Там също има политически отенък. Г-жа Иванчева се стреми да поддържа илюзията за граждански кандидат, но зад нея стои конкретно политическо лоби. Тя също не е политик в класическия смисъл на думата.
Да разбираме ли, че балотажът в “Младост” ще е между двама души, които макар подкрепени от партии, са неопитни в политическо отношение?
-Да, така излиза на практика. Но все пак това е мажоритарен избор. Хората избират личност и програма, която тази личност представя и защитава. И в този смисъл е ясно, че администраторът е в по-добрата позиция спрямо т.нар. гражданска кандидатура. Най-малкото заради опита си в държавната машина. Но от друга страна кандидатът на инициативния комитет Иванчева е изразител на едни обществения настроения на недоволство от развитието на “Младост”. И тук въпросът е дали изразяването на това недоволство ще остане на декларативно ниво, или ще се предложат конкретни мерки, които да решат проблемите. Именно това е ключът към балотажа. До момента чувам само декларации. Между другото, така и не разбрах защо госпожа Иванчева толкова остро нападаше нашия кандидат, а не този на ГЕРБ. Но това е въпрос към нея.
Подозирате ли, че образно казано, ГЕРБ и независимият кандидат имат договорка?
-Категорично – не. Но е факт, че кръгът около Иванчева атакува дори на лична основа кандидата на Обединени патриоти. Не ГЕРБ, а нас – Обединените патриоти. В хода на кампанията ми се видя странно, защото ако действително си недоволен от управлението на ГЕРБ в района, от дейността на бившия кмет Авджиева, защо не атакуваш най-остро тях, а другите кандидати? Мисля, че това е логичен въпрос. Нещо повече – Мария Цветкова беше от кандидатите с най-остра позиция спрямо управлението на г-жа Авджиева.
Казвате договорки…В тази връзка се появи информация по медиите, че инициативният комитет, издигнал г-жа Иванчева, вече разпределя постове в администрацията?
-Да, и аз четох подобни неща в пресата. Много се говори по време на избори, но ако е така, ако вече се говори кой ще е заместник-кмет, кой ще става главен архитект, кой началник отдел или директор дирекция, значи има нещо. В тази връзка ми е любопитно да разбера дали това раздаване предварително на постове всъщност ще бъде промяната на управлението? Смяната на “Иван” с “Петър” каква гаранция е за едно успешно управление? Никаква. Това, разбира се, важи и за двамата претенденти за кметския стол.
Вие бяхте човекът, огласил една колосална сума, която е нужна за гарантиране на зеленината в “Младост”. Смятате ли, че двамата кандидати биха могли да реализират всички дейности така, че зелените площи в “Младост” да се запазят?
-Вижте, цифрите са ясни – съществуват 117 декара частни имоти, които трябва да се отчуждят за паркове и градини. Това ще струва минимум 57 милиона лева. Има срок, който изтича след 8 години. Това е реалността, нека кандидатите да кажат как ще се справят. Нашият кандидат има готова програма кое как да стане във времето, но избирателите решиха друго. Оттук на ход са двамата кандидати, достигнали балотаж, които да представят ясна концепция как ще работят следващите три години. На обещания сме се наслушали. Но да не фиксираме управлението на “Младост” само върху терените за озеленяване…Районът има и други големи проблеми. Например паркирането, водоснабдяването на кв. “Горубляне”, сметопочистването, сигурността, в това число и в училищата. Най-голямата грешка би била някой да бъде избран, без да има отговор по тези теми. Тоест, да бъде избран неподготвен човек.
-А кой е подготвеният?
-Избирателите в “Младост” ще решат. Има дебати между двамата кандидати, нека преценят. Лично аз имам доста критики и към двамата, но в хода на агитацията за балотажа ще ги спестя. За нас кампанията приключи. Благодарен съм на НФСБ, “АТАКА” и ВМРО за издигането на кандидатурата на г-жа Мария Цветкова. Голяма благодарност и към нашите избиратели в Младост, които подкрепиха Мария Цветкова. Продължава срещите с граждани и борбата за решаването на поставените от нас въпроси в хода на кампанията.

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4