Пускат 12 нови метростанции до 2019 г.

До края на 2019 година ще имаме 12 нови станции на метрото. Очакванията са половин милион души да могат да ползват метрото след пускането на новите 12 километра. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на началото на строителните работи на тунела от Малък градски театър зад канала до бул. „Владимир Вазов“.

 „Започна изграждането на тунела, който ще свърже метростанцията на Малък градски театър „Зад канала” с 8-мата метростанция, която е на бул. „Владимир Вазов”. Помните, че там остана един участък нереконструиран, където именно ще се изгражда метростанцията“, допълни столичният кмет Тунелът е с дължина 850 метра и ще се изгражда по австрийски тунелен метод. Строителството на метростанцията ще започне след няколко месеца. Заедно с този участък и новите, които предстои да се започнат до кв. „Овча купел”, ще свържем големи жилищни райони като „Овча купел”, „Красно село”, „Хаджи Димитър“ с центъра, допълни Фандъкова. С метро разстоянието от големите жилищни квартали до центъра ще се изминава в рамките за 8-10 минути. Метрото има ефект за околната среда, тъй като намалява трафика и вредните емисии.

„В момента се изграждат 7 метростанции и работата върви по график, като изпълнението на строителните дейности е около 19 процента“, уточни директорът на столичното метро Стоян Братоев.

Във София вече са и първите 12 ТИР-а с части на тунелопробивната машина , Очакват се още 87 камиона. Машина е 1 600 тона. Транспортира се с няколко кораба по реките Рейн – Дунав от Германия до пристанището в Лом и оттам с камиони до София.

Източник: Община София

Categories: Столица

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4