Sofia film fest 2016 завърши

Преди броени дни завърши поредното издание на Sofia film fest. Това бе 20-то поред издание на престижната филмова надпревара в София, определена наскоро като град на киното. Фестивалът води началото си от далечната вече 1997 г., когато в едно са обединени музика и кино, за да стартира създаденото тогава събитие. Днес, 20 години по-късно, фестът попада в класацията на списание Variety за 50-те топ фестивала в света.

Освен в София, където прожекциите основно се състояха в НДК, Дома на киното, кино Люмиер и Одеон, прожекции в рамките на фестивала имаше и в още три български областни центъра: Пловдив, Бургас и Варна. Зрителите имаха възможност да наблюдават над 200 заглавия от цял свят, селектирани за престижния кинофорум. Откриването се състоя на 10 март в зала 1 на НДК от 19,30 часа, като публиката имаше възможността да види българския филм Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син на Иглика Трифонова. Фестивалът в София завърши с прожекция на американския филм Бруклин, показан в Euro Cinema от 21,15 ч.

Голямата награда “София град на киното” получи продукцията на режисьорката Елица Петкова “Жалейка”. Награда на публиката взе „Баща ми, майка ми, сестра ми” (България) на режисьора Димитър Коцев-Шошо. Наградата Jameson за най-добър късометражен филм бе присъдена на филма „На червено” (България) на режисьора Тома Вашаров. Най-добър документален филм на фестивала е “Г-н Гага” на режисьора Томер Хайман. Наградата на ФИПРЕССИ отиде при турският „Рауф”.

Categories: Култура

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4