Босът на Спартак (Подгумер): Няма да се изложим срещу Локо (Сф)

Валери Динчев е кмет на софийското село Подгумер и шеф на местния футболен отбор. Утре (събота, от 17,00 часа) неговите момчета гостуват на Локомотив (Сф) в мач от СРГ-Север. С Динчев разговаряме часове преди сблъсъка в „Надежда“. Старши треньор на Спартак е Красимир Гачев, който е бивш бос на Бенковски (Костинброд). В тима му няма известни имена. Всички играчи са аматьори, вратарят Ясен Нейчев има фирма за компютърно оборудване. Любопитно е, че трима от настоящите футболисти на Локото са се подвизавали в Подгумер. Това са двамата вратари Асен Асенов и Цецо Витков, както и крилото Сибил Карагьозов.

Г-н Динчев, разкажете малко повече за вашия отбор?
-Вижте, ние сме млад отбор, изграден предимно от футболисти, преминали през столичните школи. Те са стигнали някакво ниво там и са спрели. Нямаме известни имена, нямаме звезди. При нас е важен колективът.
В момента сте на трето място във временното класиране с 26 точки. Лидерът Локомотив е без грешка – с 42 т. Втори е Левски (Чепинци) с 29. Какви са амбициите ви?
-Нямаме кой знае какви амбиции, защото нямаме пари. Играем за здраве, както се казва (смее се).По-миналата година стигнахме на бараж за влизане във „В“ група, но сега няма да е така. В нашата група през есента бяхме втори в класирането, дано там да завършим. Чепинци ни водят с 3 точки, но те са и с мач повече. Директният съперник го срещаме в последния кръг. Сигурно тогава ще се реши всичко. Локомотив е ясно, че няма кой да ги спре.
Какво е нивото на футбола в групата?
-Има 3-4 по-сериозни отбора, останалите не са нещо особено. Слаби са. Мястото на Локомотив не е в селската група. Няма спор по това. Дотук обаче се стигна заради техни си грешки. Натрупаха доста дългове. Трябва да си изтърпят наказанието. Като говорим за сравнение, ще ви кажа, че примерно имаме 100 лева стари задължения – за картони, или други глоби. БФС не ни позволява да започнем сезона, ако не си ги изчистим парите. За 100 лева говорим, а не за милиони.
Как се издържа вашият клуб?
-Ох, много е трудно, да ви кажа. Със собствени средства правим и невъзможното, за да оцелеем. Едно момче ми помага в издръжката на отбора. От заплатата си отделя човекът и така. Благодаря му. Иначе помощ от никъде не идва. Нито от държава, нито от община. Как се спасяваме, и аз не знам.
Тежко ви е във финансирането…
-Абе, тежко е, как да не е тежко. И за отбора – разходи, и за поддръжка на базата, поливане, косене. Всичко си е наша грижа, със собствени средства и труд.
Кои са най-славните мигове в историята на Спартак?
-Клубът е основан през 1933 г – 4 години след Локомотив (Сф). Направили са го група ентусиасти. Преди 1990 г. играехме в елитната окръжна група. Тогава имаше две групи от по 20 отбора всяка. Едно време играеха само местни момчета. Аз съм започнал в Спартак през 1978 г. Бях осмокласник. През 1983 г. като се върнах от казармата за мен нямаше място в тима. Всичко беше местно, батковци, няма как да се доредиш. Играх още 7-8 години.
Сега вече не стават инциденти по мачовете и побоища на съдии, както беше в предишни сезони…
-Да, така е. Обаче е така, защото просто публика липсва. Едно време идваха по 200-300 души на нашите срещи. Превръщаха се в празник за селото. Но да ви кажа, инциденти не ставаха навсякъде, а в определени села. И сега стават лоши работи по някой път пак там. Зависи си от хората какви са.
В събота гостуване на Локомотив. Какви са очакванията ви от този мач?
-Очакванията са ни да запишем достойно представяне (смее се). За това отиваме. Не таим надежди за победа. Нека си играем играта и така…Мисля, че няма да се изложим. Преди малко разговарях със старши треньора Краси Гачев (бивш президент на Бенковски Костинброд – б.р.). Знаете ли какъв е проблемът при тимове като нашия?
Какъв?
-Когато не се съберем, когато не ти дойдат двама-трима от основните играчи и губим точки. Отборът загива. Не можеш обаче да ги задължиш-аматьори са всичките, имат си работа, задължения. Един път дойдат, на другия ги няма. Ей така е. За утре конкретно се надявам да дойдат всички. То е и въпрос на престиж за тях. Ще ги гледат много хора.
Премии ще обявите ли при успех срещу лидера?
-Премии ли (смее се). Е, ще видим. Това си е работа на треньора. Не му се мешам в стратегията. Той си знае.

Кмета 1Подгумер
Милен ДИМИТРОВ


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4