„Star Wars: Епизод VII – Силата се пробужда“ – spoiler-free ревю

Почти всяко ревю за филм от голяма поредица започва с встъпителни думи за въпросната поредица. Като неписано правило е, но не и в случая. Просто няма нужда. Ако съществува човек, на когото в този момент да не му е писнало от рекламите навсякъде за „Междузвездни войни“ и да чака новия филм с нетърпение или пък да завърта очи с пренебрежение всеки път, когато види билборд с лика на Харисън Форд, то аз не го познавам.

Няма смисъл да ви казвам колко велика поредица е това. Какъв феномен е, каква следа е оставила, на колко поколения е повлияла и какво означава за популярната култура в глобален мащаб. По-възрастните от мен вероятно го осъзнават и в по-пълна степен. Но и малки, и големи са пределно наясно, че новата лента – седма от поредицата – тръгва по кината от този петък като най-очаквания филм в историята на човечеството. Никой друг не е регистрирал по-големи печалби от предварителни продажби на билети, никой не е бил чакан с по-висок градус на напрежение и поради технологичните специфики на свръхинформационната епоха, в която живеем, никой не е бил по-обсъждан.

Е, ‘Star Wars’ delivers. „Епизод VII: Силата се пробужда“ оправдава високите очаквания и дори ги надскача.

1

Джей Джей Ейбрамс е успял отново. Как?! Трудно можем да си представим и да разберем. Разбиването на успешните елементи от предходните шест филма и вплитането им в нов, свеж сюжет, който адекватно да се напасва с утвърдения канон в поредицата и да задоволи милионите, вероятно дори милиарди фенове по цял свят, звучи като невъзможна мисия. Затова е и поверена на Ейбрамс, чийто първи проект от режисьорския стол бе именно „Мисията невъзможна 3“ от 2006 година. Но една поредица не му беше достатъчна. Последва „Стар Трек“ през 2009 година и неговото продължение през 2013, които рестартираха и вдъхнаха нов живот на поредицата. С „Междузвездни войни“ Ейбрамс достигна върха. „Епизод VII: Силата се пробужда“ можеше да го повали оттам или да го задържи за още доста време. По всичко личи, че ще се реализира втората опция.

Всичко, което сте чели в промоционалните интервюта, е истина. Създателите на филма са наблегнали максимално на практическите визуални ефекти за сметка на компютърно генерираните изображения. Не, филмът не е „Лудият Макс: Пътят на яростта“ – все пак се развива в космоса, а не в пустинята. Но от всеки кадър в него блика реализъм и красота. Най-изумително звучи 100%-овият факт, че картините комбинират на пръв поглед несъвместимите нови технологии с неудържимо чувство за носталгия по старите специални ефекти. Действието преминава през пясъчни панорами и стерилни обстановки до снежни и горски пейзажи. Налице е и разнообразието от всевъзможни странни извънземни същества, илюстрирани с поклон към оригиналната трилогия и око към детайла. Същото може да се каже за дроидите във филма и особено за новото търкалящо се роботче БиБи Ейт, което за пореден път ни кара да се замислим как Джей Джей Ейбрамс, досущ като менторите си, успява да вплете толкова симпатия и детска чувствителност в дизайна на една машина.
rei-finn-bb8Баталните сцени са страхотни. Престрелките на земята и в небесата са изобразени с яснота и прецизност, като реализмът отново е налице в първото явно показване на кръв от труп, убит от лазерен изстрел от бластер. Екшънът със светлинни мечове се свежда до елементарни ходове, подобаващи за аматьори в тяхната употреба, и се различава рязко от хиперхореографираните дуели от епизоди I, II и III, изпълнени с безумните акробатики на джедаи и сити, тренирани с години, каквито отсъстват от действието тук.

Подбраният актьорски състав също отговаря на високите очаквания. Класическите фаворити Харисън Форд, Кери Фишър, Марк Хамил, Питър Мейхю и Антъни Даниелс се завръщат в легендарните роли на Хан Соло, Лея Органа, Люк Скайуокър, уукито Чубака и протоколния дроид Си Трипио – кой в по-голям, кой в по-намален капацитет. Всички те изиграват ролите си със 100%-ова сериозност и отдаденост, излъчват авторитет и подсилват носталгичните чувства на всеки зрител.
han-solo-and-chewbaccaНовите лица също не разочароват. Оскар Айзък в ролята на талантливия пилот По Дамерън изглежда досущ като излязъл от „Топ Гън“ в космоса и лесно печели симпатии. Джон Бойега създава новия персонаж на Фин с истинска душа и изначален морален конфликт, който е в ядрото на първите два акта от действието. Адам Драйвър отдава подобаваща почит на титаничните си предшественици в ролята на злодея Кайло Рен с безупречни мимики и страховит тембър. По-нататъшно издаване на детайли от неговата сюжетна линия може да ви развали преживяването от гледането на филма, а и да ми докара съдебно дело на главата, но силата на неговото присъствие и въздействието от същността на неговата личност си струват да бъдат подчертани. С мимолетни, но ефективни появи се отчитат още ветеранът Макс Фон Сюдов и Анди Съркис.
Star Wars: The Force AwakensPh: Film Frame©Lucasfilm 2015Вероятно над всички застава дебютантката Дейзи Ридли в ролята на Рей. Ефирно красива на външен вид, нейната героиня носи белезите на травмиращо минало и безизходно настояще, но и на съдбовна предопределеност. Отстояваща с твърдост изконно добрите си принципи дори когато е хвърлена в мащабното галактическо действие, тя се утвърждава като истински силна женска героиня, способна да се грижи за себе си, отдадена на близките си и решена да направи разликата в един свят, който първоначално изглежда като мит за нея.
rei-and-finnТемите във филма се придържат към класическите в поредицата „Междузвездни войни“ – лоялността, страхът, копнежът за власт, болката от предателството и куражът да действаш пряко здравия разум са мотиви, вече разгледани в персонажи като Люк Скайуокър и Оби-Уан Кеноби. Въплътени в нови герои за ново време, те не губят стойността си, тъй като лесно можем да ги открием в самите нас. А тази близост до реалността в комбинация с фантастичното поле за действие, намиращо се в една далечна галактика, е и основната причина „Междузвездни войни“ да резонира така дълбоко с всеки един от нас, нали?

„Епизод VII: Силата се пробужда“ е филмовото събитие на 2015 година, а вероятно и на цялото десетилетие. И си струва рекламата. Тези, които вече си имат билети за първите прожекции, могат да очакват с трепет заветния час. А тези, които ще трябва търпеливо да почакат няколко дни за своята възможност, могат единствено да се възползват от промеждутъка и да изгледат старите филми отново, за да оценят подобаващо новия. И нека Силата бъде с всички ви.

Изображения: „Форум Филм България“
„Междузвездни войни: Силата се пробужда“ излиза по кината в България на 18 декември 2015 година. Разпространява „Форум Филм България“.

Автор: Георги Петров, “Под моста” – www.podmosta.bg

Categories: Култура

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4