Да откраднеш надежда

Alex

Историята на семейството на Ева Попова и Георги Христов е драматична като сценарий на Куентин Тарантино, шокираща като филм на Алфред Хичкок и въпреки всичко…типично нашенска. Ева и Георги и едно от децата им живеят в непрекъснат кошмар, от който загубиха надежда, че ще се събудят. Лошият филм все някога ще свърши за тях, финалът ще е щастлив. В това са уверени близките на семейството. Въпросът е обаче кому е нужно хората да преминават през ада, за да защитят гарантираните им от конституцията права на нормални български граждани. Но и дори малкото, което имат, им се отнема от същата тази държава, или по-скоро от нейни чиновници. Виновна за това е тромавата и корумпирана система на българското здравеопазване. Бюрократични процедури или чиновническо престъпно нехайство ги изправиха през последните месеци на ръба на нервната криза. Всъщност кой и виновен и кой не – преценете сами.

Ева Попова е една от многото майки в България на дете със здравословен проблем. Проблем, за който явно държавата нехае. С такова впечатление са останали поне родителите на момичето. 9-годишната Алекс е рядък случай обаче. Детето дълго време се е водело с диагноза „церебрална парализа”. Родило се преждевременно. Инвалид по рождение е. Има и Тетралогия на Фало – едно от най-честите от цианостичните вродени сърдечни малформации. Алекс има вече две сърдечни операции, една бъбречна и няколко на краката. Тя страда от един много рядко срещан синдром – Smith-Magenis. До момента това е единственият случай, установен в България. Лечение в родината за 9-годишната Алекс няма. В момента е и с епилепсия. Тя е резистентна на всички медикаменти на нашия пазар, дори те влошават състоянието й. Мъчи се и от изключително тежка сколиоза на гръбначния стълб – над 60 градуса, малката се бори със сърдечна малформация, бъбречна малформация, както и на малкия мозък.

Майката иска да кандидатства към една фондация, в момента, в който получи адекватен отговор от клиниките, към които е отправила запитване. „Тук вече идва проблемът. На 24 юли аз подадох молба за преосвидетелстване на детето пред ТЕЛК. Старият изтичаше на 1 октомври. На тази дата бяха преустановени помощите на детето. Обясниха ни, че ТЕЛК-ът е изтекъл. Имам договор като асистент подписан от Йорданка Фандъков, която е възложител по договора чрез заместник-кмета Албена Атанасова. Искам да попитам как е преустановен този договор, който е с давност до 31 декември 2015 г. Според клаузите в договора той може да бъде преустановен само в три случая: от възложителя, от мен или от детето в писмена форма. В същото време г-жа Анета Георгиева, която изобщо не е разписала договора, както е видно, го прекъсва. Тя е общински съветник и председател на комисията по асистентстката програма. Защо го прави? Единствено на основание, че детето не отговаряло на изискванията, т.е. ТЕЛК-ът е изтекъл, разказва с болка Попова. – При положение, че аз пратих едно писмо с приложен входящ номер, че на 24 юли съм подала молба за преосвидетелстване, с абсолютно всички документи и пак получавам отказ: „Детето не отговаря на изискванията”.

Преборили са се за издаването на пожизнен ТЕЛК, което по принцип е изключително трудно да се даде. Само още два подобни случая има в България. Семейство Христови се притеснява най-много от това, че е на път да изпусне сроковете за подаване на нужните им документи. Ако ги пропуснат, в продължение на една година няма да получават нищо.

Ева е изключена изненадващо от асистентсjката програма. Пълна мистерия е защо. Подала е пълен набор от документи, за да бъде включена в асистентската програма за 2016 г.

Проблемът е, че сега, в началото на декември, излиза класирането. Когато аз не предоставя това ТЕЛК-ово решение детето ми няма да влезе в списъка. Зададох въпроса защо е това забавяне – между 24 юли и 24 ноември. В Първа градска болница звънях многократно. Отговорът беше: „Комисиите в момента не работят”. Така че има деца, които са подали документи за нов ТЕЛК още в началото на 2015 г. и още не са минали на комисия. Попитах къде са комисиите. Отвърнаха ми: „На друго място. Нищо не зависи от нас”.

Заради какво са всичките тези бюрократични безумия.

„Моето обяснение е много просто. Прави се заради абсолютно нелегалното издаване на ТЕЛК-ови решения, включително и някои от комисиите, на хора, които изобщо не са инвалиди. Тук става въпрос за кражба на много пари. Бюджетът е общ, разпределя се на глава от населението”, съмнява се Ева.

Жената показва графите, в които нечия ръка е нанесла показатели, надвишаващи странно защо с точно възможния минимум. Сякаш са ги вдигнали с по едно отгоре, за да отстранят детето от програмата. „Според това писания излиза, че ние го гледаме само 161 часа месечно. Пълен абсурд! От тези часове се взимат по 3,20 на всеки час, които се облагат с данък. Веднъж й удържат на Ева осигуровки от службата, където работи, и втори път от асистентстката програма. Излиза така, че Алекс може сама да отиде на лекар, разказва Георги. – Писахме писма и до омбудсмана, и до министъра на здравеопазването и до кой ли не. Водим детето на плуване, на езда и т.н. реалната помощ е 1500 лв. На асистент. Ние в момента взимаме 400 лева, които обаче са спрени. Честито на печелившите! Сега, дори и да изпратим документите, които са необходими за преглед и лечение в чужбина, няма откъде да намерим пари за превод и легализация на документите.”

Ева Попова по професия е биохимик, преподавател в Софийския университет. „Прочутият учен професор Кременски ще окаже съдействие. Слава богу, сърцето на Алекс се възстановява добре. Намаляват припадъците, обнадеждена е майката. – Започва се обаче другата голяма мъка – да я изправим на крака. Има шанс да стане един нормален човек, да се излекува. „Не сте само вие така. Хиляди деца са във вашето положение”. Питам аз: „Къде отиват тези пари?” За мен тук има една огромна кражба. Ако взема следващият ТЕЛК ще ми върнат със задна дата част от парите, интеграционните добавки, детските надбавки, които са 105 лв. Питам къде отиват тези суми? И друга измама лъсна. Вадихме си в началото на годината винетка и се оказа, че в продължение на 8 години някой я е взимал от нейно име. Защото тя не си е издавала такава. Всичко се подправя и се взима. Същата работа е и с инвалидните стикери. Знаете ли, че дори в центъра за инвалиди няма къде да се спре. Имаме изключително много познати, които са фалшиви инвалиди. Какво да кажа повече? Знаете ли, че има хора с абсолютно здрави деца, които ги изкарват инвалиди? Грехота е, обаче…Лапат си хорицата по 1500 лева и не им дреме. Здрави деца ги взимат. Как се гледа дете инвалид с 400 лева? Кажете ми.”

„Направихме профил във фейсбук. Групата се казва „Детето ми не е болно, различно е”. Интензивно започнахме да пишев с идеята нещо да се върши за тези деца. Имахме идея да направим протест на 1 юни. Никой не се яви. Само ние тримата бяхме. 90 процента от хората в тази страница са с проблемни деца. „Дай да не се обаждаме, защото ще ни спрат и малкото пари, които ни дават”, чуди се Ева на страхливите ни сънародници.

„В момента чакаме новото решение. Детето мина на 24 ноември. Когато излезе решението се занася на „Иларион Макариополски” – в центъра, където се подават молбите за преосвидетелстване, и се заварява с печат. Този печат отлежава странно защо цял месец. Цял месец да чакаш!? От три месеца Благодарение на тази Анета Георгиева жена ми е с разбити нерви. Пред психиатър е. Ще заведа дело срещу Георгиева. Имаме бебе, което сега на Коледа, ще навърши 2 годинки. Тя е майка, но не може да си гледа малкото детенце”, обяснява Георги.

Перипетиите обаче не свършват дотук. Ето как продължава сагата на Попова: „Върнах се на работа на 1 октомври. В момента съм в платен отпуск. 56 дни имах да си взимам. На 10 декември трябва да съм на работа. Но и там стана цирк, защото пък ми спряха заплатата. Два месеца не беше получавала заплата. Моята шефка е декан на Биологическия факултет. В прав текст й обявих, че ще се наложи да отсъствам от работа, за да заведа Алекс в чужбина. В момента има обявен конкурс за главен асистент, което означава, че аз по спешност трябва да си напиша дисертацията. Проведох този разговор в присъствието на трето лице – Петко Петков, заместник-директор на Световния геномен център в Бар Харбър. Два дни по-късно получих отказ да ми бъде издадено европейско приложение и към едната, и към другата диплома. Държа да подчертая, че предният ден беше издадено такова за диплома от 2006 г. В Закона има една поправка от 2013 г., според която европейски приложения и дипломи за висше образование се издават само за дипломи, издадени след 2009 г. Моите не попадат там, защото са от 2004 и от 2008 г. Звънях в ректората. „Имате отказ някъде отгоре”, ми отговориха. В следствие на това не ми превеждат и заплата. И най-странното: заявиха ми, че е загубена заповедта за моето връщане на работа. Попитах къде е тогава. „Вижте, може би куриерите са се объркали от съкращението БФ (Биологически факултет ли е, или Богословски факултет) и са го дали в Семинарията”. Звъннах, поговорих си с поповете, посмяхме се, въпреки че хич не ми беше до смях.

Семейството търси и жилище. От няколко месеца живеят в провинцията. Всеки ден пътуват 40 км отиване и връщане. „Нашата цел е да прекратим тази нагла кражба, която се извършва. Такава е безкрайна, огромна обида към истинските инвалиди в България. Безкрайно обидена съм, че има реални инвалиди, които са лишени от това, което им се полага, ядосва се Ева и допълва, че е притисната сериозно и от времето:

„Трябва да преведа документацията, както и консултации по скайп. За един месец в клиниката в Германия подобрението на сколиозата е 6 градуса, което е много добро постижение. Ако до 10 декември се задвижат процедурите, ще успеем да се класираме навреме.”

Та това е поредната нашенска пиеска на абсурда, достойна за перото на Йожен Йонеско или Самюъл Бекет. Само от отговорните фактори зависи дали тя ще бъде с щастлив финал…Да видим. Топката вече е в полето на институциите.

Банкова сметка Societe generale ЕКСПРЕСБАНК

BG98ТТВВ94001521048638

BG ТТВВ9400

BG ТТВВ9400

Име на клиент: Ева Александрова Попова


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4