На таекуон-до в планината

За пореден път това лято деца и възрастни ще имат възможност да тренират таекуон-до ITF в Пирин планина по време на 15-ия летен лагер, организиран от столичния „ABC Fight Club“ от 3 до 9 август. Лагерът в Банско миналата година събра над 60 участници, специалисти в различни спортове и бойни изкуства, дори и гости чак от САЩ. Затова, отново в Банско, ще се съберат трениращи в „ABC Fight Club“, както и хора, които за първи път ще се запознаят с тренировките и философията на бойните изкуства. Хармонията с природата е съществена част от философията на таекуон-до. Като потвърждение на това е и наименованието на първата от 24-те форми в корейското бойно изкуство – „Чон Джи“, с чието изучаване начинаещите правят първите си стъпки по дългия път на развитието и усъвършенстването. Чон Джи е името на едно от езерата в планините на Корея.

Първата част на формата символизира небето, втората – Земята, а двете заедно – сътворението на света от небесните и земните сили – се казва в Енциклопедията на основателя на таекуон-до – корейския генерал Чой Хонг Хи (1918 – 2002), която е като Библия за последователите на това бойно изкуство. По време на обучението в таекуон-до, трениращите трябва постоянно да усъвършенстват дисциплината на тялото и духа, а задължителна част от тренировката трябва да стане участието в различни обществени дейности, се казва още в нея. Пътешествията в планините си имат дори специално название в корейската терминология на таекуон-до – Dung San. Тази форма на упражнение не само развива долните крайници, но и укрепва духа. „Независимо от това, че планината е висока, може да се сравни с малко хълмче под небесата. Не съществува причина или нещо, което може да попречи на човек, да изкачи планината, ако има достатъчно силно желание за това. За съжаление, твърде често решаваме, че планината е твърде висока за нас, като дори не сме се опитали да я изкачим” – се посочва в едно корейско стихотворение, което напълно илюстрира непримиримия дух и постоянството. Все качества, залегнали в принципите на таекуон-до.

Защо са важни пътешествията? Чрез посещаване на исторически места, може да се възпитава патриотизъм. По време на пътешествията, трениращите могат да обсъждат и да изучават исторически паметници и събития и да се стараят да извлекат поуките от тях – се казва още в Енциклопедията на генерала, към която се придържат последователите му. На лагера през август в Пирин трениращите таекуон-до, кикбокс и бокс ще се обучават по спортна програма за укрепване и развитие на долните крайници и техниките, прилагани с крака. Ще се работи за качествата – сила, гъвкавост и бързина, а за най-малките денят започва с игри и тренировка за ловкост. Заниманията се провеждат на открито и обхващат всички аспекти на човешкото поведение. Тренировките ще се провеждат от екип от инструктори, под ръководството на майстор Красимир Гергинов, VII дан таекуон-до.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4