Скандал: Обвиниха бившия управител на басейн “Диана” в саботаж

Скандал: Обвиниха бившия управител на басейн “Диана” в саботаж

Ръководството на Националната спортна база, която стопанисва басейн “Диана” в столицата, излезе с официална позиция относно отложените финали от първия ден на държавното първенство по плуване.

Непремерено хлориране на водата в бесейна е направило въздуха в залата труден за дишане, в следствие на което десетки състезатели са получили алергични реакции.

Проблеми няма по време на сутрешната сесия. В следобедните часове преди финалните плувания обаче служители в басейна не проследяват нивата на хлор във водата. Несъобразеният състав на веществата предизвиква алергични реакции сред присъсващите. Някои започват да кашлят, други имат проблеми с очите, а трети стигат до болница.

“Усетих голям задух, нямах никакъв въздух. Болеше ме гърлото, дори още ме боли. Проблеми с носа, някои имаха проблеми с очите. Даже чух, че някои деца са имали инфекции, някои са стигнали до болница. Аз даже днес може би съм по-зле от вчера”, обясни плувецът Калоян Левтеров.

Главният мениджър на националния отбор по плуване Кристиян Минковски разкри пред БНТ, че от седмица басейнът няма управител и това е основната причина за инцидента.

По-късно от Националната спортна база обвиниха бившия управител на басейн “Диана” Слави Иванов в саботаж на държавното първенство по плуване. Иванов е бил освободен от длъжността в понеделник, 11 юли.

Според НБС, въпреки че персоналът на басейна е наясно с предстоящото първенство по плуване, служителят, отговарящ за третирането на басейна, излиза в болничен отпуск, за който не е представен и към настоящия момент болничен лист, на 11 юли (понеделник), а електротехникът въобще не се явява на работа, като по-късно подава молба за напускане, а след това представя също болничен лист. Така водата остава без отопление и без третиране с препарати четири дни, при което качеството силно се влошава.

Ръководството на НСБ сключва договор с външен химик, който започва работа още във вторник, 12 юли, за да вкара в необходимите параметри басейна. В четвъртък, 14 юли, когато стартира първенство, водата вече отговаря на санитарните изисквания (взета е проба пред спортно-техническата комисия) и до обяд състезанията протичат безпроблемно.

Поради нарушена вентилация по време на следобедната сесия във въздуха се усеща задушлива миризма на хлор и състезанията са отложени за останалите дни от шампионата.

Позицията на НСБ относно казуса:

Бившето ръководство на покрития басейн “Диана” опита да саботира провеждането на държавното първенство по плуване. Шампионатът стартира вчера, но беше застрашен от провал. В момента състезанието се провежда по график благодарение на светкавичната реакция на Националната спортна база (НСБ).

Причината за опита за саботаж е освобождаване от длъжност на управителя Слави Иванов – роднина на бившият изпълнителен директор на НСБ (Пламен Манолов). До отстраняването му от работа на 8 юли (петък) се стигна след редица сигнали до НСБ за лошото състояние на повереното му съоръжение.

Въпреки че персоналът на басейна е наясно с предстоящото първенство по плуване, служителят, отговарящ за третирането на басейна, излиза в болничен отпуск, за който не е представен и към настоящия момент болничен лист, на 11 юли (понеделник), а електротехникът въобще не се явява на работа, като по-късно подава молба за напускане, а след това представя също болничен лист. Така водата остава без отопление и без третиране с препарати четири дни, при което качеството силно се влошава.

Ръководството на НСБ е принудено да сключи договор с външен химик, който започва работа още на 12 юли (вторник), за да вкара в необходимите параметри басейна. В четвъртък, когато стартира първенство, водата вече отговаря на санитарните изисквания (взета е проба пред спортно-техническата комисия) и до обяд състезанията протичат безпроблемно. Поради нарушена вентилация по време на следобедната сесия във въздуха се усеща задушлива миризма на хлор и състезанията са отложени за останалите дни от шампионата. Днес надпреварата се провежда без проблем.

НСБ пожелава успех на всички състезатели и се извинява за причиненото неудобство.”, гласи изявлението на ръководството на Националната спортна база

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4