Тревожен сигнал! Паметникът на ген. Георги Вазов се руши!

Тревожен сигнал! Паметникът на ген. Георги Вазов се руши!

Група граждани изпратиха сигнал до „Витоша нюз“ във връзка с рушащия се гроб на ген. Георги Вазов. В навечерието на 160-ата годишнина от рождението му гробът на именития българин е пред разпадане. На снимката се вижда, че плочките в Парцел №46 в Централните софийски гробища са пропаднали.

Преди седмица от ОП „Гробищни паркове“ са направили опит да извършат „аварийни“ укрепване и ремонт на място, като се оправили потъналите плочки и са засипали всички останали с пясък, нещо което по никакъв начин не може да реши проблема, напротив той ще се задълбочи. Очевидно е, че с години гробът и паметникът на този бележит българин не са поддържани.

“Веднага след появата на първата снимка  в интернет ние от ВМРО посетихме гроба на генерала и видяхме извършените козметични ремонти от ОП. С просто око ясно се вижда, че проблемът не е само в потъналите плочки. Целият гроб е хлътнал, отделните гранитни блокове са се отделили и има опасност да бъдат откраднати.

Самата надгробна плоча се клати и има опасност да бъде съборена и/или счупена. След консултация с експерти във възстановяването не само на гробни орнаменти, а и на военни паметници стана ясно, че липсва и подложен бетон на по – голяма част от парцела, заяви Стефан Грънчаров от столичната организация на движението.
– Необходими са спешни мерки, за да може да се предотврати разрушаването на гроба на един от значимите български генерали оставили ярка следа не само във военната, но и политическа история на България.“

Депутатът от ПГ „Обединени патриоти“ и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов и Карлос Контрера, председател на група общински съветници „Обединени патриоти за София“, изпратиха писмо до Столична община. В отговора си ресорният зам.кмет – доц.д-р Чобанов, обаче твърди, че гробът не е застрашен.

„В качеството ми на ресорен зам.кмет в началото на януари 2021 г. възложих на ръководството на ОП „Гробищни паркове“ извършването на проверка за състоянието на гробното място на ген-лейт. Георги Вазов. От проверката се установи следното:
– Погребението на именития българин е извършено преди 87 г. Гробът не е застрашен, а разместилите се плочи около него са върнати на местата им и е положен консервационен насип от пясък върху плочника“, се казва в писмото от Чобанов.


Георги Вазов е роден на 5 януари 1860 г. в град Сопот. Той е участник в Руско-турската освободителна война /1878-1878/, Сръбско – българската война в защита на Съединението /1885/, Балканската война /1912/, министър на отбраната в две правителства /1913/, общински съветник в град София /1915-1919/, автор на десетки статии в областта на военното дело.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4