Преизбраха Дафовска начело на биатлона

Преизбраха Дафовска начело на биатлона

Извънредното Общо събрание гласува доверие на олимпийската шампионка, за първи път действащ спортист влезе в управата

С 11 гласа „за“ и само двама „въздържал се“ Екатерина Дафовска бе преизбрана за председател на Българска федерация Биатлон. Извънредното Общо събрание бе свикано по искане на част от клубовете, на заседанието през юни самата Дафовска декларира готовност да се оттегли, но сега форумът гласува отново доверие на олимпийската шампионка от Нагано. На събранието  днес присъстваха представители на 13 от общо 15 клуба в страната.

За първи път в ръководството на федерацията влезе действащ спортист. Димитър Герджиков бе сред гласуваните в Управителния съвет след като състезателите от националния отбор проведоха избор помежду си за техен представител в ръководството, каквито са препоръките и на Международния съюз по биатлон (IBU). Ето всички членове на новоизбрания Управителния съвет на БФБ: Екатерина Дафовска, Радка Попова, Христо Воденичаров, Райко Пенев, Цветан Цочев, Таня Панева, Момчил Добрев, Милуш Иванчев и Димитър Герджиков.

В последните години биатлонът е сред най-успешните български спортове със световен вицешампион от 2019 г. и настоящ „Спортист на годината“ у нас, което се случи за втори път в историята след олимпийската титла на Дафовска на игрите в Япония през 1998 г. България вече има сребърен медалист от световно първенство при мъжете – изключително постижение в елитния биатлон. Последните държавни първенства за деца събират рекорден брой участници, все повече младежи се увличат по комбинацията от ски-бягане и стрелба.

В момента националите са на първи лагер на сняг в Австрия, на глетчера в Дахщайн. Най-добрите ни биатлонисти се завръщат в България във вторник, след което през ноември ще продължат подготовка на сняг във Финландия с новите треньори Александър Касперович и Виталий Норицин. Междувременно от IBU обявиха променената декемврийска програма за началото на Световната купа 2020/2021. Преди Коледа, първите два старта ще са в Контиолахти (Финландия), следвани от два кръга в Хохфилцен (Австрия).

Снимка: biathlonbg.in

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4