Тодор Янчев: ЦСКА може да отстрани Базел!

Тодор Янчев: ЦСКА може да отстрани Базел!

Тодор Янчев е емблема за ЦСКА. Дългогодишен капитан на червените. Рекордьор е по мачове в Европа – 42, има над 300 двубоя с екипа на ЦСКА, 3 пъти е шампион с армейците. През 2009 година Тодор Янчев изведе ЦСКА с капитанската лента срещу Базел в групите на Лига Европа. Намерихме бившия полузащитник в Казахстан, където е помощник треньор заедно с Анатоли Нанков на Стойчо Младенов в местния Кайсар.

 

-Тошко, благодаря ти за това интервю. Как сте с останалите в екипа на Кайсар, всичко наред ли е?
-Аз благодаря за това, че ни търсите. Винаги е добре да чуеш някой българин, мъчно ни е за страната. Сега предстои пауза в първенството и се надяваме са можем да се приберем при семействата си.

-Търся те заради предстоящия мач на ЦСКА с Базел, а ти вкара феноменален гол през 2009 година на Санкт Якоб…
-Това е един от най-радостните ми моменти, въпреки че те са много с екипа на ЦСКА. Ако виждаш, снимката на вайбър ми е от радостта след гола, когато се затичах към нашите фенове, които ни подкрепяха в Швейцария. Страхотен момент, но Базел тогава беше във вихъра си.

-Какво е мнението ти за настоящия двубой, който предстои?
-С оглед самото провеждане на надпреварата, мачовете са по един – всичко е възможно. Това са 90 минути плюс евентуално 30 минути продължения, в които всичко се решава. За мен ЦСКА има голям шанс да влезе в групите. Базел също си има своите проблеми. Важен фактор е липсата на публика. Не знам дали знаете, но Базел има страхотна агитка – нещо като еквивалент на Сектор „Г“. Тунелът, от който ние излизахме тогава (за гостите), е точно при тяхната агитка, феновете им се падаха от дясната ни страна. Бих казал повече от бурни привърженици, създават много добра атмосфера.

-Ти спомена за проблемите в Базел. Може ли те да повлияят на срещата или по-скоро са страничен фактор?
-Това е като във всяко едно семейство, в което има търкане, колкото и да се опитват да се тушират проблемите, влияят на самата обстановка.

-Изненада ли те, че ЦСКА отстрани вече три съперника до момента в Лига Европа? Отборът се справи с БАТЕ Борисов… мнозина го определиха като не толкова силен отбор в сравнение с това, което беше преди години.
-В днешния футбол слаби противници няма. Нека да не ги категоризираме, че този е слаб или онзи е по-слаб. Виждате какви резултати се получават и какви отбори продължават напред, елиминирайки уж считани за фаворити. Футболът в Европа и света се изравни – няма слаби противници. Това, което беше едно време, че ние сме учели тези на футбол, или онези сме ги отстранявали с лекота – мина това време. ЦСКА обаче не за първи път елиминира три противника в Европа и не виждам нищо сензационно в това. Знаете какви успехи сме постигали в богатата история на клуба.

-Базел сега не е същият отбор, срещу който вие играхте преди 10 години. Сега Йънг Бойс е в ролята на хегемон в първенството на Швейцария.
-Спомням си колко добър нападател беше Александър Фрай – национал на Швейцария, беше на топ европейско ниво. Останалите футболисти също бяха много добри, тогава отборът беше постоянен участник в групите на Шампионската лига.

-Смяташ ли, че липсата на европейски опит в сегашния отбор на ЦСКА и например факта, че някои от играчите не са стъпвали на толкова хубав и модерен стадион като Санкт Якоб, може да бъде недостатък?
-За мен винаги е било плюс, когато съм играл на хубав стадион. Даже трябва да им подейства мотивиращо, а не стресиращо.

-Какво бе чувството да извеждаш ЦСКА с капитанската лента в европейските мачове?
-Няма значение от какъв турнир е двубоят – от вътрешния шампионат, или от евротурнирите. За мен във всеки един мач, в който съм бил капитан, е било гордост, чест и отговорност. Да знаеш, че лентата преди теб са я носили велики футболисти, а сега я носиш ти – това те прави горд.

-Казваш отговорност? Смяташ ли, че настоящите футболисти осъзнават това, или за тях капитанската лента е просто парче плат на ръката.
-Надявам се да го осъзнават, защото това е голямо признание. Още повече, че когато си бил капитан на такъв велик отбор, живял си с победите и радостите с този отбор, преживявал си какви ли не мигове. Това е безценно. Поне за мен беше така и благодаря на Господ, че ми даде тази възможност.

-ЦСКА претърпя загуба от Локомотив Пловдив, но генерално готов ли е да оспорва шампионската титла на Лудогорец?
-Първенството тепърва започва, така че още е рано за крайни оценки. Най-важното е постоянство, ако искаме да гоним шампионската титла. Да не забравяме, че тази загуба дойде от Локомотив Пловдив, който играе много добър футбол и се намира в одбро състояние. Нека отдадем заслуженото и на съперника.

-Какво ще пожелаеш на феновете на ЦСКА?
-Пожелавам им, както винаги, да са живи и здрави. Това е най-важното и винаги да стоят зад отбора. Те за ЦСКА са като сърцето. Другите органи следват след сърцето… ЦСКА винаги е носил шампионския манталитет и дух, той трябва да витае в съблекалянта. С това ЦСКА е по-различен от останалите отбори.

-Вашият отбор в Казахстан Кайсар навлезе в леко колеблива серия.
-В последния мач направихме равенство 0:0, около 25 минути играхме с човек по-малко заради червен картон. Нямахме и късмет, а и имаме доста тежка програма, през три дни играхме мачове. Сега ни предстои мач с Окжетпес и ако победим, отново ще бъдем в челната тройка.

-Как се отнасят хората в Къзълорда към вас, вече толкова години сте като герои за тях заради успехите?
-Спечелихме Купата на Казахстан, за първи път класирахме отбора за Европа, имаме и първи гол в Европа, играхме финал за Суперкупата – все постижения, които хората тук вероятно никога не са си мечтали да преживеят. Уважават ни – това е точната дума. Уважение и признание.

Стефан РАЛЧЕВ, bookmaker-ratings.bg


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4