Локомотив (Сф) на 91! (ВИДЕО)

Локомотив (Сф) на 91! (ВИДЕО)

Основан на 2 септември 1929 г. от енергията и ентусиазма на хората, работещи в ЖП работилницата,  Локомотив се превръща в един от най-чистите и достойни клубове в България!

За тези девет десетилетия железничарите стават четирикратни шампиони на България, шест пъти са вицешампиони и четири пъти носители на националната купа. Двукратни европейски железничарски шампиони, веднъж балкански шампиони и четвъртфиналисти в турнира на УЕФА.

Локомотив е дал на българския футбол легенди като Стою Недялков, Никола Котков, Спиро Дебърски, Атанас Михайлов. Списъкът е прекалено дълъг…

Историческият документ от основаването на клуба е запазен и до днес – намира се в държавния архив на ул. „Московска“ №5. Друг софийски клуб с такъв документ няма!

Още от основаването си железничарите честно и достойно извървяват трудния път до елита на българския футбол и трайно се настаняват и играят водеща роля в него. Оцеляват и по време на опитите да бъдат заличени.

Веднъж през 1949 г., после през 1969 г., както и през лятото на 2015 г. Всичко това благодарение на верните си привърженици. Да, именно те са най-голямото богатство на Локомотив! Привържениците, които са носили и носят това славно име, там където човек допуска само най-истинските неща – в сърцето си.

Днес, на връх рождения си ден, Локомотив е по уверен от всякога.


Сезонът във Втора лига започна повече от добре. След пет изминали кръга заварваме Локомотива на Първи коловоз.

Първото място топли сърцата на феновете, но по-радостното е друго – постига го по категоричен начин с добра и атрактивна игра.

Още нещо типично за локомотивския, стил наложен през годините. Не може да подминем и развитието на възродената школа на “червено-черните”.

Школа, с която железничарите винаги са се гордели. Още  едно доказателство, че ЛОКОМОТИВ Е ВЕЧЕН!

Честит рожден ден, Локомотивци!

Венелин ЙОРДАНОВ

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4