С. Екзарх Йосиф вече е с паметник на Апостола на свободата

С. Екзарх Йосиф вече е с паметник на Апостола на свободата

Русенското село Екзарх Йосиф вече може да се похвали с паметник на Васил Левски. Монументът е направен от общинския съветник от ВМРО в Столичния общински съвет Димитър Антов, а паметникът е подарък от ВМРО за селото, за да могат всички да се покланят пред святата личност на Апостола на свободата.

Наближава датата на рождението на Апостола на свободата, а ние продължаваме с патриотичните си дела и с традицията да поставяме паметници в чест на Дякона. Днес с областния организатор на ВМРО гостувахме в с. Екзарх Йосиф, община Борово, област Русе. Тук поставихме поредния паметник на Васил Левски. Както пише на самия постамент – „Дела трябват, а не думи…” така и ние действаме“, съобщиха от патриотичната организация пред vitoshanews.com.

Ето какво разказа и авторът на монумента Димитър Антов:

“Само през 2019 г. съм направил 4 паметника на Левски. През новата 2020 г. вече са 2. За изработката на паметника специално в гр. Елин Пелин през 2018-а използвахме портрет на Апостола на свободата, който е по-широко разпространен, по-известен. В Смядово направихме такъв, в Драгоман, в Своге, в Божурище…Търсим начин да представим Васил Левски по такъв начин, който е популярен сред хората, в техните глави и сърца. Няма нужда да търсим недостатъците на хората, за да ги изкарваме по-истински.

Апостолът е истински такъв, какъвто е. С посланията си, с това, на което ни учи. Той е част от нашата култура, част от нашата национална индентичност.

Не съм изразходвал и големи средства, понеже, когато стане дума за Левски, и всеки ми прави услуга. Никой не ми иска пари за материали, даряват безвъзмездно хората…”

Официалното откриване на паметника в с. Екзарх Йосиф ще бъде след броени дни.


Роди се и поведе ни в борба, обесен бе, но нивга не умря…“

Categories: История

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4