Патриотите с декларация срещу превръщането на „Света София“ в действаща джамия

Патриотите с декларация срещу превръщането на „Света София“ в действаща джамия

Днес в парламента прозвуча нарочна декларация от името на парламентарната група на Обединени патриоти. Тя бе поставена от депутата от ВМРО Красимир Богданов.

Осъждаме остро посегателството над световното културно наследство. Осъждаме повторното превръщане на най-големия православен християнски паметник „Св. София“ в джамия, подчерта Богданов.

Приемаме този подход за неевропейски, чертаещ разделителни линии и създаващ цивилизационни разломи, напомнящ мракобесните времена на средновековните кръстоносните походи и масовите ислямизации. Осъждаме този подход, демонстриран от държава с претенциите да бъде приета за член на Европейския съюз, заяви още народният представител от ВМРО.

Патриотите призовават цялата културна общественост да се противопостави на поругаването на „Св. София“, а турската държава да спре незабавно този срамен акт – поредна груба демонстрация на ислямистките претенции на Ердоган, заплашващи сигурността на Балканите, Европа и Близкия Изток.

 

Видео >>> https://youtu.be/3FDNuZ0N1U

Текст на декларацията >>>

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

Уважаема госпожо председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

В днешния ден се очаква турски съд да реши дали превръщането в музей на бившата църква и джамия „Света София“ в Истанбул през 1934 г. е незаконно. Това решение отваря пътя за повторното обявяване на бившата православна катедрала в джамия.

Построена през VI в. по времето на императора на Източната Римска империя, известна като Византия, Юстиниан Велики „Св. София“ в продължение на 900 години е централен храм на православния свят. През 1453 г. османският султан Мехмед II превзема Константинопол и превръща византийската църква в джамия. През 1934 г. президентът на Турция Мустафа Кемал Ататюрк обявява храма за музей. Днес катедралата „Св. София“ е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е един от най-посещаваните паметници в Турция. В нея са запазени елементите от двата периода на съществуването ѝ – и като православна църква и централен храм на Византийската империя, и като джамия в Османската империя.

Различни турски групи отдавна се борят за превръщането на „Света София“ в джамия, заявявайки че това ще отразява по-добре статута на Турция като изключително мюсюлманска страна. Това културно наследство и постигнатото от Ататюрк е на път да бъде ликвидирано, след като Асоциация завежда дело в турски съд, като изтъква, че „Света София“ е собственост на султан Мехмед II и трябва да бъде джамия.

Тревогата си от предстоящото решение вече изразиха представители на властите както в православните европейски държави, така и от страните отвъд океана. Вселенският патриарх Вартоломей подчерта, че превръщането на „Света София“ в джамия ще разочарова християните и ще раздели Изтока и Запада. Патриархът на Руската православна църква настоя, че това би застрашило християнството. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и гръцкото правителство също призоваха Турция да запази музейния статут на катедралата.

Официалното становище на турските власти беше изразено от президента Реджеп Тайип Ердоган. Той реагира изключително остро на изказаните по-горе позиции, които определи като атака срещу суверенитета на Турция. Критиките му срещу Ататюрк за превръщането на храма в музей разкриват истинските цели на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието.

ПГ „Обединени патриоти“ осъжда посегателството над световното културно наследство. Осъждаме повторното превръщане на най-големия православен християнски паметник „Св. София“ в джамия.

Приемаме този подход за неевропейски, чертаещ разделителни линии и създаващ цивилизационни разломи, напомнящ мракобесните времена на средновековните кръстоносните походи и масовите ислямизации. Осъждаме този подход, демонстриран от държава с претенциите да бъде приета за член на Европейския съюз.

Призоваваме цялата културна общественост да се противопостави на поругаването на „Св. София“, а турската държава да спре незабавно този срамен акт – поредна груба демонстрация на ислямистките претенции на Ердоган, заплашващи сигурността на Балканите, Европа и Близкия Изток.

Categories: История

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4