50 години без великия Жоро Найденов

50 години без великия Жоро Найденов

На 28 май се навършиха 50 години от кончината на Георги Найденов. Той беше обичан от всички, но си отиде твърде рано от живота.

Легендарен вратар на ЦСКА и националния отбор. Той е и първият победител в класацията “Футболист на годината”. Има 8 титли с митичния тим на ЦДНА. През 1970 година, вече треньор, той е в Сирия с отбора на Марица (Пловдив). Умира внезапно по време на турнето, едва 38-годишен…

Като дете рита топката по цял ден, но най-много обича да пази на вратата. Отличава се с изключителна гъвкавост и рефлекс, притежава завидна пъргавина. Със своята безпогрешна игра в наказателното поле Жоро Найденов впечатлява Крум Милев, легендарния треньор на златния отбор на ЦДНА. В редиците на армейците преминава на 23 години. С червения екип прави изключително успешна кариера.

Публикуваме без редакторска намеса писмото на неговата внучка Марта Найденова:

“Какво са 50 години? Една цифра, един брак, понякога и един живот. Тази година се навършват 50 години без теб. С брат ми не те познаваме, но толкова сме слушали и слушаме за твоите истории, че представата ни за теб е така ясна. Сякаш сме открехнали някоя вратичка от миналото и гледаме мачовете ти, посрещаме те и те изпращаме по летищата. Щеше да бъдеш страхотен дядо, сигурна съм. Също като баба.

(“щеше” – глагол в бъдеще време в миналото. “Това е глаголно време, изразяващо определено действие, което е било предстоящо спрямо даден момент в миналото.” Твоето действие бе откраднато… )

Винаги, когато минавам покрай националния стадион, гледам фигурите на спортистите. Поглеждайки футболиста, се сещам за теб. Всеки един път.

Като малки и ние много играехме футбол. Брат ми едва е изчакал да проходя, за да ме научи как се рита топката. Аз обичах да съм на врата, мисля че и той. Все ходехме с обелени лакти и колене. Няма случайни неща.

Няма да бъдеш забравен. Винаги ще си тук с нас.

От любящата съпруга, порасналия ти син и внуците.”

Нека отново си спомним за нашия любимец Георги Найденов. Безспорен господар във вратарското поле. Освен това и невероятно добър човек. Има много истории за направените от него добрини. Винаги е бил  готов да се отзове за помощ. Да преклоним глава пред достойния му живот.

Поклон пред светлата му памет.

Източник: bg.cska1948.bg

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4