Васил Ивански: Бих искал да видя различен формат на първенствата

Васил Ивански: Бих искал да видя различен формат на първенствата

vitoshanews.com започва серия от интервюта с представители на футболните клубове, състезаващи се в столичната Четвърта лига. Правим това във връзка с последните решения на БФС, касаещи аматьорския футбол. В анкетата взеха участие почти всички ФК от АОГ.

Днес наш гост е Васил Ивански от ФК “Младост 2015”. С него разговаря главният редактор на vitoshanews.com Милен Димитров.

– Как ще коментирате решението на Изпълнителния комитет на БФС за прекратяване на първенството в Четвърта лига? Според него за крайно се приема класирането към момента на въвеждането на извънредно положение освен в областните първенства, в които при тези условия не може да бъде определен първенец, а ще бъде насрочен бараж.
– Предвид извънредното положение в страната, което за момента е с неясен краен срок и с неясни последици за спорта, беше необходимо БФС да вземе окончателно решение за приключването на първенствата в аматьорския футбол. Относно класирането имам малко по – различно мнение. Според мен в крайното класирането не трябва да фигурират отбори на футболни клубове, които са нелицензирани, съгласно Закона за физическото възпитание и спорта и не са вписани в регистъра на спортните клубове към ММС. В тази страна има закони, които са за всички и трябва да се спазват.
– Според вас кой беше най-удачният вариант за приключване на сезона?
– Тъй като не е ясно до кога ще продължи извънредното положение, решението на БФС за прекратяване на аматьорските първенства е правилно.
– Справедливо ли беше решението за Трета лига? В първенствата от Трета лига за крайно класиране се приемат класиранията към момента на въвеждане на извънредно положение на територията на страната. Изключение се прави за Югозападна Трета лига, където предстои да бъде насрочен бараж между ФК Миньор (Перник) и ФК Септември (Симитли) за определяне на победител в групата. Така автоматично с промоция за нагоре се сдобиват Добруджа, Янтра (Габрово) и Созопол.
– Имаме примера на много спортове в България и в чужбина, които приеха временните класирания на отборите при обявяването на извънредното положение за окончателни класирания. С оглед тежкото финансово положение на доста отбори в “Б” група, Българският футболен съюз би могъл да покани всички отбори от “В” група, достигнали до бараж, да попълнят “Б” група през следващата спортно – състезателна година. Дори може да се помисли за увеличаване на броя на отборите в “Б” група, ако има достатъчно клубове, които покриват изискванията за участие в тази лига.
– Какви са очакванията ви от новия сезон през есента?
– Бих искал да видя различен формат на първенствата. Ще бъде интересно в “А” група да наблюдаваме 16 или 18 отбора. В “Б” група би било добре да бъдат включени 20 отбора, в които да получават поле за развитие младите и перспективни български футболисти. За Трета лига най – добър вариант би бил 4 групи по 18 отбора. Дано да няма втора вълна на коронавируса, за да можем по – скоро да се върнем към нормален тренировъчен процес и дано клубовете да успеят да оцелеят финансово в тези трудни за всички времена.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4