Ники Никифоров от Световрачене: Местя се с гаджето в Испания, там нивото е друго

Ники Никифоров от Световрачене: Местя се с гаджето в Испания, там нивото е друго

vitoshanews.com започва серия от интервюта с представители на футболните клубове, състезаващи се в столичната Четвърта лига. Правим това във връзка с последните решения на БФС, касаещи аматьорския футбол. В анкетата взеха участие почти всички ФК от АОГ.

Днес наш гост е нападателят на ФК “Световрачене” Николай Никифоров.
– Как ще коментирате решението на Изпълнителния комитет на БФС за прекратяване на първенството в Четвърта лига? Според него за крайно се приема класирането към момента на въвеждането на извънредно положение освен в областните първенства, в които при тези условия не може да бъде определен първенец, а ще бъде насрочен бараж.
– Беше ясно, че това ще стане.. още пикът в България не е настъпил като в Испания и Италия…Така че, според мен, дали сега, или след седмици като настъпи пика да беше казано, щеше да прекъсне Четвърта лига.
В този случай според мен, ако разликата от точките между първо и второ място е 3 точки или по-малко, трябва да се играе мач Домакин/Гост, за да се види кой да отиде на бараж за Трета лига. И за мен не е честно първият да се класира директно, ако разликата е 3 точки или по-малка.
– Според вас кой беше най-удачният вариант за приключване на сезона?
– Най-добрият вариант за Трета и Четвърта лига беше да се играе през целия август, когато повечето хора си взимат отпуска, но това много зависеше как е продължило разпространението на корона вируса…
Така че мисля, че точен и най-разумен вариант нямаше, но най-логичен ми се струваше да се доиграе първенството през август и новият сезон да започне на 1 октомври.
– Справедливо ли беше решението за Трета лига? В първенствата от Трета лига за крайно класиране се приемат класиранията към момента на въвеждане на извънредно положение на територията на страната. Изключение се прави за Югозападна Трета лига, където предстои да бъде насрочен бараж между Миньор (Перник) и Септември (Симитли) за определяне на победител в групата. Така автоматично с промоция за нагоре се сдобиват Добруджа, Янтра (Габрово) и Созопол.
– Ако разликата е 3 точки или по-малко, е справедливо да се играе мач Домакин/Гост.
Но ако точките са повече  – 4,5, между първото и второто място, е справедливо да се смята текущото класиране.
–  Какви са очакванията ви от новия сезон през есента?
– Не знам какви очаквания да имам, честно казано. Но, определено, няма да живея в България. От ноември, ако положението в Испания се е стабилизирало, ще живея с моята приятелка в Испания.
Имам приятели (96,97 набор), които играят там футбол в Трета лига, последната дефакто, но и там, както в България, Трета лига е разделена на 19 района. В тях има по 18 отбора.  И се обръща много внимание на млади хора, за разлика от долните дивизии в България..
Така на практика има около 300 активни отбора там, които тренират по 3-4 пъти в седмицата. Говорил съм с мои приятели, терените са на високо ниво и футбола е качество “Втора лига”… А фактът, че се правят по 3-4 тренировки на седмица, е показателен.  Има и други предимства. Аз съм на 20 години, а те са отишли на 22-23 години и все пак са си намерили отбори… и работят на 4 часа и им плащат по 40 евро на тренировка и по 75 евро на мач, независимо дали са загубили или паднали. Говоря за отбор на девето място в класирането…А на лидерите в съответната група им плащат много по-добре. Така че сме решили да заминаваме след пандемия.  Това беше моето мнение.

 
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4