Инж. Димитър Димов, кандидат-кмет на район “Надежда: Закърмен съм в любов към Локомотив (Сф)

Инж. Димитър Димов е роден на 11 юни 1967 г. в гр. София. Завършил е Техникум по слаботокова електротехника „А.С. Попов“ в София. Магистър със специалност „Механично уредостроене“ от Техническия университет. Има реализирани три мандата като кмет на район „Надежда“ – Столична община.
Сега отново е кандидат за кмет на района от ПП ГЕРБ. В неделя му предстои да се яви на балотаж в местните избори 2019. С инж. Димов него разговаряме по актуални теми, свързани със спорта в „Надежда“, функционирането на спортните клубове и тяхната издръжка и др. Той отговори и на няколко лични въпроса.

– Г-н Димов, вие сте един от хората, които активно подкрепят ОСК Локомотив (Сф) в неговото развитие последните години. Това се признава от всички. Кое беше най-голямото предизвикателство, пред което бяхте изправен като км ет по отношение на ОСК?
Най-голямото предизвикателство през годините беше  подновяване на материалната база на територията на ОСК „Локомотив“ и преобразуването на 153-о училище в Спортно училище през 2014 г. Това помогна за развитието на спорта на територията на район „Надежда“
Как успяхте да преодолеете проблемите, свързани с нормалното функциониране на такъв голям ОСК?
– Основният проблем и на двете места беше в начина на управление от страна на бившите ръководства на училището и ОСК Локомотив . След първоначалното недоверие и съпротива към мен,  бившият председател на ОСК г-н Владимир Аврионов промени своята гледна точка и постигнахме разбирателство в името на Локомотив .
– С какво Локомотив се различава от останалите дружества? Жив ли е все още прословутият локомотивски дух?
– За мен този дух е жив, аз съм закърмен с любов към “червено-черните”. На 6 години започнах да плувам към клуба на Локомотив (София), въпреки че не разполагахме със собствен басейн. Една от мечтите ми като кмет е в район „Надежда“ да имаме басейн, за да развиваме спортовете плуване и водна топка.

– Оценката ви за Даме Стойков – фигура, на която безспорно се крепи ОСК?
– Заедно успяхме– община, държава и ОСК – да постигнем истинска промяна. Три пъти се повиши броят на децата в ОСК – 1500 деца спортуват там. Дружеството днес няма никакви задължения.
– Каква е оценката ви за съвместната дейност с Иван Василев – собственик на ФК?
– Това е човекът, който спаси футболният клуб Локомотив (София). Имам удоволствието да комуникирам с него вече 12 години. Надявам се да продължи да подкрепя любимото Локо и клубът да върви нагоре.
– В Северния парк и като цяло в целия район „Надежда“ може ли да посочите какви инвестии бяха вложени в раздел „Спорт“ – площадки, игрища, „алеи на здравето“ и т.н.? Можете да каже и за съвместния ви проект с БФС относно комплекса в „Свобода“…
– Направихме сериозни инвестиции в областта на спорта – ремонтирахме физкултурните салони на училищата, изградихме нова спортна зала в училището в кв. „Илиянци“, ремонтирахме плувните басейни в детските градини. Най-сериозната инвестиция е в жк “Свобода”, съвместен проект с БФС  по програма ФИФА. Теренът е открит и разполага  с три игрища за минифутбол ,както и с най-модерната настилка за игра.
– Какво смятате, че все още трябва да се направи в тази насока – за спортуващите жители на „Надежда“?
– Смятам, че трябва да насочим усилията си към изграждане на миниспортни центрове по кварталите. Подрастващите   трябва да имат досег със спорта от най-ранна детска възраст и да ги запалим по различните видове спорт.
Ако позволите – няколко лични въпроса. Кой е любимият ви спорт и спортист?
– Плуването е любимият ми спорт от дете, а Майкъл Фелпс е моят фаворит.
– Кой е любимият ви футболист – наш/чужд?
– Имам носталгия към стария тип футбол и футболисти. Освен българския национален отбор и Локомотив, симпатизирам и на немския национален отбор. От клубните съм привърженик на Байерн, Ливърпул и Милан. От по-старото поколение футболисти се възхищавам на Карл-Хайнц Румениге, а от сегашните  – на шведа Златан Ибрахимович.
– На кои личности от миналото на България се възхищавате?
– При толкова силни исторически личности е трудно да определя само един или двама. Безспорно от периода на  първа българска държава това е хан Крум, след което разбира се  – Васил Левски, Христо Ботев… А от управниците се възхищавам на Стефан Стамболов.
– Любимата ви чужда историческа личност коя е?
– Конрад Аденауер, Роналд Рейгън и Маргарет Тачър са личности, които световната история трябва да помни и от които да се учим.
– Зная, че имате и интересно хоби – корабомоделизъм…
– Запалих се по корабомоделизма и в частност немска военна техника – кораби, самолети и др. Помага ми да се разтоварвам от стреса в ежедневните задачи.
– Как се разтоварвате? Какво обичате да правите в свободното си време?
– Обичам риболова и срещите с приятели в свободното време. Радвам се ,че запазих приятелите си от детинство, с които ме свързват спомени от 101 СУ и жк „Надежда“ 1.
– Какви книги обичате да четете? Любимите ви автори – наши и чужди?
– От българските автори безспорният ми фаворит е Христо Ботев. Неговите думи звучат актуално и до днес. И аз като, всеки българин чета гениалния поет с емоция и национална гордост.
– Какви филми обичате да гледате? Любивите ви филми – наши и чужди?
– Големите звезди на световното кино  Марлон Брандо, Робърт де Ниро и Ал Пачино са мои фаворити. Харесвам филмите като „Кръстникът“ и „Жега“. От българското кино с удоволствие гледам „Оркестър без име“, „Вчера“ и „Маргарит и Маргарита“.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Тодор МИЛАНОВ

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4