Трагедия в Хималаите: Наш алпинист загина, след като изкачи Лхотце

Трагедия в Хималаите: Наш алпинист загина, след като изкачи Лхотце

Българският алпинист Иван Томов е загинал в Хималаите, предаде БНР, като се позова на фирмата-организатор на експедицията.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород.

Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем.

Пред БНР той разказа, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит.

Алпинистът e загинал след мозъчен отток. По време на спускането започнал да получава затруднения с дишането и в 4-ти лагер му е бил даден кислород и дексаметазон. Успява да слезе по-надолу, но на сутринта е развил мозъчен оток, който се оказал фатален.

“С прискърбие трябва да съобщим, че българинът Иван Томов (35 г.) е загинал днес на слизане от Лхотце. Иван и рускинята Настя Рунова се качиха вчера сутринта на четвъртия по височина връх на планетата. Двамата се забавиха при спускането и едва вечерта достигнаха Лагер 4. От фирмата организатор “Чатурс Трекс & Експедишънс” бяха изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, който да посрещне двойката. Иван не се е чувствал добре вечерта, а на сутринта е развил мозъчен отток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е починал на слизане под лагер 4. Настя Рунова е продължила слизането си към по-ниските лагери”, пише специализираният сайт за алпинизъм Summitsweb.com.

Иван има множество изкачвания в Памир, Тяншан, Каракорум и Хималаите. През 2014 г. той стъпи на първия си осемхилядник Броуд Пик заедно с Боян Петров, през 2017 г. изкачи и Манаслу.

Томов се намираше и в лагер 2 на Нанга Парбат през 2013 г., когато повече от 10 души бяха разстреляни в базовия лагер от пакистански терористи. Той стана третият българин, достигал Лхотце, и втори без кислород след първото изкачване на Христо Проданов от 1981 г. През 2017 г. Атанас Скатов също стъпи на Лхотце.

Лхотце е четвъртия по височина връх на Земята с неговите 8545 м, намира се непосредствено до Еверест. Първото изкачване е осъществено през 1956 г. от швейцарска експедиция.

Текст: dnes.bg
Снимка: bnr

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4