Шефът на съдиите с култово изказване: Мосю Бата е very cheap, другите са very expensive

Шефът на Съдийската комисия на БФС Петър Петров направи поредното си любопитно изказване.

На въпрос на “Витоша Нюз” колко скъпо ни излиза отговорникът на нашите рефери Марк Бата босът отговори:

“Нека веднъж завинаги да изясня едно нещо относно възнаграждението на г-н Бата. Чух упреци, че то било “твърде солидно”. Да уточня този въпрос, който е много щекотлив. Искам да ви кажа, че това, че националните футболни асоциации работят с членове на Съдийската комисия на УЕФА не е “ноу хау” на БФС. Например холандецът Яп Хуленберг работи 5 години с Турската федерация, както и датчанинът Бо Ларсен.  За тези пет години труд Джунеит Чакър свири финал в Шампионската лига и Лига Европа. Шотландецът Хю Далас работи последователно с гръцките и кипърските рефери. Пиерлуиджи Колина помагаше на колегите в Украйна. Друг италианец – Роберто Розети, работи с Русия.

Искам да ви кажа само едно, без да цитирам цифри: Мосю Бата е very cheap (б.а. – много евтин) в сравнение с останалите членове на СК на УЕФА. Те са very expensive (б.а. – много скъпи). Това е истината, но, за да има прогрес в нашето съдийство, да растат нашите колеги трябва да има лобизъм в хубавия смисъл на тази дума…Някои казват: “Абе, за какво ни е Марк Бата?” Няма да цитирам имена (б.а. – вероятно има предвид Наско Сираков). В България ние всички сме индианци, но много вождове. Малко индианци има да работят. Аз признавам само един вожд – президента на БФС Борислав Михайлов. Другите вождове не мога да кажа на кого са. Но нека гледаме по-позитивно, призова Петров.

-На 26 февруари 2018 г. тук пристига цялата СК на УЕФА. Как мислите – тя идва заради сините ми очи ли? Не. Тя идва заради доверието, което има към нашия президент от евроцентралата, за това, че Марк Бата работи тук и защото виждат, че има развитие. Или пък може би, за да видят дали има истина в критиките, отправени от някои хора. Не знам. Ще видим.

Искам да изпълня едно обещание. След като на предишната пресконференция се извиних на един клуб (б.а. – ЦСКА), тогава други клубове казаха защо само на тях като и ние сме ощетени. Г-да съдии, искам да ви обясня защо се извиних на този клуб. Това е проява на европейско поведение. Какво ни беше върнато отсреща? Всички съдии са безсрамници (б.а. – думи на Милко Георгиев). Не сме безгрешни, но сме истински.

Затова позволете ми сега да се извиня на Лудогорец, Етър, Ботев (Пловдив), Черно море, специално на Верея, защото Илиан Илиев след всеки мач задава въпроса кога ще им се извиня. Грешките са част от играта. Обръщам се с послание към всички клубове – едно от правилата на футбола е, че футболна среща не може да започне без съдии и не може да завърши. Съдиите ги има създаването на футболната игра и ще ги има. Пожелавам им да са смели, да са личности и да бъдат безпристрастни. Както съдиите, така аз и съдийската комисия допускаме грешки.

Може би такива има при изготвянето на ранглистите, по време на назначенията, при санкционирането на провинилите се. Станислав Тодоров, Георги Кабаков и другите съдии се чувстват така, както Ивелин Попов, когато пропусна дузпа срещу Малта преди три години. Момчетата не са безсрамници, те са личности, характери. Ние сме хора, като всички вас. Не може да бъдат смачкани, бъдете малко по снизходителни. Това е бъдещето на съдийството у нас.

Искам да благодаря на Борислав Михайлов за търпението, за кредита на доверието към мен при ръководенето на българското съдийство. Дал ни е всичко, от което има нужда. Дай боже напролет ние да му върнем с по качествени ръководения и наистина да не предрешим първенството.

Иначе няма никакъв проблем да си тръгна. Незаменими хора няма. На 16 февруари и Конгресът. Аз съм в екипа на г-н Михайлов. Ако спечели и ме покани отново, ще приема. Мандатът на Съдийската комисия е с мандата на президента според конвенцията. Така че, преценява се работата. Не се съмнявам, че Михайлов ще спечели изборите. Петър Петров в екип на друг човек няма да влезе.”

Милен ДИМИТРОВ

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4