Магьосникът Метков на 55

Магьосникът Метков на 55

Кирил Метков!!! Колко много означава това име за всеки привърженик на славния Локомотив (София)! Този талантлив футболист напомняше за халфовете Лазар Христов и Трайчо Петков от онова славно време, когато отборът на софийските „железничари“ бе най-полулярният в България.

Локо бе всяка година сред медалистите и даваше по 8-9 футболисти на националния отбор. Кирил сякаш бе взел най-хубавото от тези полузащитници и е добавил нещо свое “Метковско”, съобразено с футбола от 90 те години.

Той даваше урок за всеки, който се стреми към висините на съвременния футбол.
Той тръгваше с топката, обикновено от вратарското поле и с чудесен дрибъл и висока техника и скорост, остър демараж и с лекота преминаваше един, двама трима и повече съперника…Зараждаше образцова контраатака… Често извеждаше свой съотборник в голова позиция или сам нанасяшве завършващия удар…
Това се казва стилът „Метков“.

Негов откривател може да се каже, че е Коце Благоев. Треньорът беше прочут със своя нюх към младите футболисти и умело успя да развие техният талант. Набор 1965 е един от тези, които оставиха ярка следа в Локомотив. Освен Метков в отбора са още Митко Васев, Павел Дочев, Сашо Бончев, Георги Христов – Чапайката.

Освен в Локомотив един от най – добрите халфове в България игра за ЦСКА и оттам през 1994 година направи феноменален трансфер в Япония за 1 милион долара.

За жалост престоят в Гамба Осака е само едногодишен…След тежка фрактура кариерата на големия Кирил Метков приключи… Когато обаче футбола е част от теб, и знаеш как да го предадеш на младите, се насочваш към треньорската професия. Това поприще не е за всеки, но Метков остави следа в школата на Локо (Сф). През лятото на 2014 набор 1997 стигна до финал на републиканското първенство срещу Ботев (Пловдив) и заслужено спечели сребърни медали. Запитан какво е за него Локомотив Метков отговаря така: “Няма да е пресилено и преувеличено, но Локо е любов, която ще остане си края на живота… По една или друга причина, реших да направя промяна и в момента се чувствам добре в школата на ЦСКА 1948…
Благодаря на всички, които ме поздравиха за рождения ми ден, но аз мисля че когато човек е здрав и прави това, което иска и е удоволетворен от живота, всеки ден може да му бъде празник. Стига да знае как да го постигне.
В България има талантливи млади футболисти, но им се спира развитието… Без да се налагат млади момчета, няма как да има прогрес във футбола ни.“ Всеки един футболен фен си има свой идол и кумир, а определено Метков беше такъв на хиляди запалянковци в България.

Магьосникът с топка навърши 55 години и се радва на три внучета от сина си Мишо и дъщерята Ина. Живее в село Владо Тричков, което се намира в Искърското дефиле.


Наскоро придоби лизенз „А“, който му дава право да бъде старши треньор във Втора лига и помощник в Първа лига.


Красимир МИТОВ

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4