Най-продуктивните футболни школи в Европа са…

Най-продуктивните футболни школи в Европа са…

Излезе актуална статистика, която показва европейските футболни отбори с най-добрите школи и с най-добрите програми за развитие на млади играчи – според най-обективния показател – реализация на футболния пазар. Много интересно е, че Сърбия има 4 клуба в ТОП 20, а Хърватска – 2.  Отличници в развитието на таланти са отборите от традиционни футболни школи като Холандия, Португалия и Украйна.  

Статистиката е актуална към 01.10.2017 г. и е разделена в два информационни потока: 
– Играчи в отборите от най-добрите 31 европейски клубни първентсва
– Играчи в отборите от най-добрите 5 европейски клубни първентсва

Къде е България в тази класация? Левски София присъства на 14 място в класацията за реализирани играчи в отборите от най-добрите 31 европейски клубни първентсва. “Сините” имат 42 действащи професионални футболисти, които са излезли от тяхната школа.  

Естетвено, за разлика от подобни статистики, излизали през 90-те години на миналия век, сега се задоволяваме с присъствие на играчи главно в периферията на европейския футбол. Тогава талантите ни се реализираха и играеха в топ отбори в топ първенства като Барселона, Парма, Селта, Байерн М, Порто, Щутгарт и много други. 

В същото време, ако погледнем статистиката за отборите с най-добри школи в ТОП 5 първенствата на Европа (Италия, Англия, Германия, Испания и Франция), ще видим присъствието на почти всички грандове от тези страни, което само показва колко е важна за топ отборите работата в школите и как тя директно се отразява в резултатите на отбора. 

 

22886053_1934548203478381_7374825280634298857_n

 

Categories: Футбол

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4