Отбелязват с тържества 125-годишнината от рождението на великия Дан Колов

Тази събота, на 28 октомври, от 10 ч. сутринта, в село Сенник, община Севлиево, родното място на Дан Колов, ще започне възпоменателно тържество по случай 125-годишнината от рождението на великия борец, патриот и всеотдаен човеколюбец. Датата е избрана така, че да е възможно най-близо до 1 ноември – деня на народните будители и празника на селото, поясни днес в Пресклуб “България” председателят на местното читалище Иван Христов.
В програмата са предвидени още редица прояви, сред които среща с потомците на легендата в къщата-музей на Дан Колов, както и демонстративни борби между 5 отбора от региона на Севлиево, Габрово и Велико Търново.
Голямата цел на организаторите е да популяризират милосърдието, състрадателността и изключителната щедрост на Дан Колов, който изкарва парите си с кървав труд, но ги раздава за болните и нуждаещите се, стана ясно от изявлението на Стоян Саладинов – член на инициативния комитет за честване на годишнината и основен спонсор на събитието. Житейският пример на Дан Колов трябва да стигне до децата, а това може да стане като се отдели 1 час в училище през учебната година, посветен на изключителния ни сънародник.
Зад тази идея застава и федерацията по борба, заяви нейният президент Христо Маринов. Чрез клубовете на федерацията в цялата страна също ще се търси форма за допълнителна просвета сред подрастващите, освен ежегодният международен турнир “Дан Колов”. Кметът на Севлиево Иван Иванов също смята, че е крайно необходимо да възпитаваме децата чрез българи като Дан Колов, прославили със спортния си талант Родината ни по целия свят, но и готови да помогнат на всеки човек.
В чест на 125-годишнината от рождението на световно известния борец е издадена книгата “Дан Колов – вечната легенда” с автор Нено Николов, който е събирал материал за 150-те страници в продължение на 20 години. Пакет книги бяха дарени на БНТ, която ще ги изпрати на наши сънародници в чужбина. Открита е и дарителска банкова сметка с цел набиране на средства за разширяване на експозицията в къщата-музей на Дан Колов в с. Сенник. Намерението на инциативния комитет е в бъдеще експозицията да се обогати така, че да прерасне в музей на борбата, стана ясно още на пресконференцията.
А до края на тази година организаторите възнамеряват да покажат наличната музейна сбирка в няколко града на страната.

Текст и снимка: Пресклуб “България”

Categories: Спорт

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4