Евродепутатът Ангел Джамбазки: Да не се потопим всички в казана на мултикултурализма

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира актуални проблеми от нашето ежедневие. За пореден път политикът изрази своето възмущение от липсата на адекватно решение на бежанската криза. Катуни, нелегални имигранти, просяци по улиците, дупките по пътищата, некачествените ремонти и т.н…Трябва ли да се затворят центровете за бежанци в столицата? Трябва ли да се сформират патрули от граждани? Какви сигнали дава София към Европа? По всички тези въпроси разговаряме с Ангел Джамбазки.

Г-н Джамбазки, като евродепутат Вие имате възможност да наблюдавате процесите в обществото и политиката в Европа по-глобално. Как се вписва София в общата картина на случващото се в Европа?
– Интересен въпрос, защото в много отношения София е град, коренно различен от останалите европейски градове. Дори по история, по дух, по култура. Което е добре, защото не приемам идеята, че трябва да се потопим всички в казана на мултикултурализма. София си има своите положителни страни и проблеми, но за съжаление вече виждаме и тенденции, които отдавна ги има и в други градове на Европа.

Тенденции…Може би имате предвид проблема с имигрантите?
– Не само. Това е една от тенденциите. При това страшна. София се напълни с всякакви откровено съмнителни типове, нелегални имигранти.

ВЪПРОС НА ВРЕМЕ Е ДА ЗАПОЧНАТ ТЕЖКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И БУНТОВЕТЕ НА МИГРАНТИ.

Всички знаем какво се случва в правоъгълника между булевард „Христо Ботев“, „Сливница“, „Мария Луиза“ и „Пиротска“.
В кв. „Овча купел“, където живея, също има огромен проблем с този център за регистрация на мигранти. Положението е на ръба. Започнаха масови проверки в този район от страна на СДВР.
Но тук трябва да се каже и нещо друго. Ние пращаме полицаите без оборудване срещу тези хора. Едни хирургически ръкавици нямат – за да не хванат някоя болест. После пълним районните управления с мигранти – РПУ-тата буквално се напълниха с бълхи, въшки, краста и Бог знае какво още, пренасяно от афганистанци, пакистанци и всякакви други уж бежанци.

Чертаете доста грозна картина…
– А нима не е такава?! Всички го виждаме. Трябва всеобхватно решение. Първо – и трите центъра за бежанци в София да се затворят. Веднага. След това – изграждане на центрове от затворен тип и всички мигранти да се настаняват там. Центровете трябва да са разположени до граничната бразда, а не в населените места.

ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТРАНЗИТЕН ЦЕНТЪР ОТ ЗАТВОРЕН ТИП

всеки нелегален, който бъде хванат, да се откарва там, а не в районните управления. По отношение на охраната на тези центрове – никакви частни фирми, охраната трябва да се поеме от специализирано звено на МВР. Сега центровете се охраняват хлабаво. Какво ще направи един пенсионер охранител без оръжие срещу някой разбеснял се 20-30 годишен афганистанец или иракчанин? Нищо.
Призовавам и за нещо друго – да се потърси помощ от гражданите. Под егидата на СДВР да се сформират патрули от граждани, които да патрулират в рисковите райони и да подпомагат патрулните полицаи!

Доста радикално предложение…
– Може да звучи като такова, но не виждам друг изход. Между другото – стигаме до втора опасна тенденция. Проблемът със сигурността в София се очертава като един от основните. Общината полага усилия да изгради видеонаблюдение, да обхване повече зони. Това е добре. Но без специализиран софтуер за разпознаване на лица и номера на автомобили видеонаблюдението не е 100% ефективно. Нашите общински съветници неколкократно го предлагат. Управляващите харесат идеята, но нищо не се случва. Питайте ги защо? И на мен ми е интересно да разбера.

В тази връзка предстои председателство на България на Съвета на Европейския съюз. Готова ли е София по Ваша преценка?
– Трябват много усилия полагаме. По мое мнение

Т.НАР. НАЦИОНАЛЕН ЩАБ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕС ПРОПИЛЯ ЦЯЛА ГОДИНА.

Нищо не се случи. Очевидно и затова Меглена Кунева беше сменена като председател. София има много работа, в това число и Столичната община. Но доколкото зная, този въпрос не е дискутиран с общинските съветници официално, не са ангажирани усилията им, а все пак те задават политиката в града и най-малкото трябва да знаят какво се случва.

Т.е., почти нищо не е направено?
– Така излиза. Има редица проблеми, които трябва да се решат. Един пример – с всички тези катуни, нелегални имигранти, просяци по улиците, с дупките по пътищата, некачествените ремонти и т.н. какви сигнали даваме? Ясно е, че решаването на въпросите иска време, но без действия това време може да бъде безкрайно.

Как оценявате тази година, която почти измина от мандата на Столичния общински съвет?
– Инертност наблюдавахме. Това виждам. Бил съм два мандата в Столичния общински съвет и признаците ги познавам до болка. Смея да твърдя, че

АКО НАШАТА ГРУПА „ПАТРИОТИ ЗА СОФИЯ – ВМРО И АТАКА” НЕ ПОСТАВЯШЕ НАБОЛЕЛИ ПРОБЛЕМИ,

този мандат може да бъде окачествен като доста безличен. Поне до момента.
И вината даже не е основно на управляващите. Те си имат програма, работят по нея. Ролята на всички останали групи е да натискат администрацията. Да я притискат да работи. Да предлагат и да изискват случването на една или друга политика. Но те не го правят. Правят го само „Патриоти за София“. Добре, аз питам: “Къде са останалите групи?” След гръмките обещания по време на кампанията за реформи, от страна на десните, виждате, че тези въпросни реформатори ги няма. Няма предложения, няма инициативи, няма дейност.
Т.нар. лява опозиция пък се занимава с дребнотемия, доколкото въобще се занимава. Има групи, които сигурно са се изказали сумарно колкото един съветник от ВМРО. Правете си изводите. Това го казвам като човек, който познава работата в съвета, а същевременно наблюдава ситуацията отстрани.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4