ЕК изнесе важен доклад за миграцията

Европейската комисия представи днес първия си доклад за изпълнението на споразуменията за партньорство с трети страни за по-ефективно управление на миграцията. Четири месеца след като ЕК предложи споразуменията по Европейския дневен ред за миграцията и те бяха одобрени от Европейския съвет през юни с призив за бързото им прилагане, новият подход на Европейския съюз за партньорство със страните на произход и транзит на мигранти започва да дава резултати.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер заяви: “Европа трябва да направи повече, за да предотврати трагедията на хилядите имигранти и бежанци, които всяка година прекосяват Средиземно море, за да избягат от бедност, война и преследване. Това е духът на новия подход със споразумения за партньорство, който започнахме през юни – и днешният първи доклад за напредъка показва, че този нов подход работи в интерес както на ЕС,    така и на страните партньори. Сега задачата е да засилим усилията си и да постигнем трайна промяна в начина, по който управляваме мобилността и миграцията с нашите партньори в Африка и съседните страни”.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност и заместник-председател на ЕК Федерика Могерини заяви: “Миграцията е глобален проблем, който засяга нашите вътрешни политики и външните ни отношения, но преди всичко той засяга живота на милиони хора. И тя трябва да бъде управлявана координирано, устойчиво, отговорно и хуманно. Подходът със споразумения за партньорство, който създадохме преди четири месеца, върви точно в тази посока: това е двустранен процес, основан на споделени интереси и обща работа, който вече произведе първите си резултати. Справянето с първопричините за миграцията, осигуряването на адекватна защита на хората в движение, намаляването на броя на нередовните мигранти, както и подобряването на сътрудничеството за тяхното връщане и реадмисия, борбата с контрабандистите и трафикантите на хора, са интегрални части от общата работа, която започнахме с нашите партньори.”

Споразуменията за партньорство са новаторски подход за задълбочаване на сътрудничеството със страните на произход, транзит и крайна дестинация на миграционните потоци. От юни под ръководството на Върховния представител Федерика Могерини, институциите и страните членки на ЕС заедно положиха значителни усилия, за да осигурят успеха на новия подход. Работата за намиране на бързи решения за непосредствения миграционен натиск, както и за дългосрочни инвестиции за справяне с първопричините за нередовната миграция, започна с пет приоритетни страни: Нигер, Нигерия, Сенегал, Мали и Етиопия.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4