Жоро Милионера топи 12-годишна присъда с послушание и труд

Пловдивчанинът Георги Енев, който присвои близо 1,5 млн. лв. от инкасо автомобил, няма да прекара 12 г., а ще излезе на свобода по-рано. 35-годишният охранител, прочул се като Жоро Милионера, се труди от началото на тази година в мебелния цех на затвора, като по този начин намалява присъдата си. Два изработени дни зад решетките се равняват на три излежани. След като изтърпи половината от наказанието си, той има право да поиска от съда и предсрочно освобождаване, пише 24 часа. “Ще харчи откраднатите пари на воля, тъй като те така и не бяха открити”, коментират надзиратели. По думите им Жоро Милионера бил един от най-кротките затворници. От 2013-а, когато влязъл в тъмницата, досега няма нито едно наказание. Спазвал стриктно правилата, не се намесвал в конфликти и не създавал близки приятелства. Отказвал да говори каквото и да било за обира. Криминалистите признават, че престъплението е извършено като по учебник.

На 22 юни 2012 г. полицията и прокуратурата в Пловдив бяха вдигнати на крак, след като от охранителната фирма G4S подали сигнал, че от инкасовия автомобил са отмъкнати 1 470 000 лв. Веднага станало ясно, че зад удара стои Георги Енев, който бе обявен за общодържавно издирване. Докато го търсеха в цялата държава, излязоха наяве любопитни подробности от личния му живот.

Оказа се, че е бивш рейнджър с две задгранични мисии зад гърба си. След като напуснал казармата, няколко пъти започвал работа на различни места, но не се задържал. В началото на 2012-а го назначили в G4S. Според договора основното му възнаграждение било 1,64 лв./ч. Полагало му се и месечно стимулиране от 236 лв. Отнета премия го принудила да прибегне до мащабната кражба.

На 15 юни 2012 г. пловдивчанинът бил наказан за това, че по време на работа излязъл от автомобила, което по правилник е забранено. Шефовете му го лишили от бонус.
Енев се ядосал, тъй като погасявал кредит от 20 795 евро, който изтеглил за жилище. Вноската му била 400 лв. Отделно плащал издръжка за малолетното си дете след развода си. По тази причина и замислил план да обере инкасоавтомобила. Успял да се сдобие с деблокиращ ключ от него, след което паркирал бащиния си опел на ул. “Петрова нива” в пловдивския кв. “Кючук Париж”.

Колата останала там до съдбоносния ден – 22 юни. Тогава Енев тръгнал по работа заедно с колегата си Манчо Юруков. Близо до мястото, където престоявал опелът, Жоро дал 20 лв. на другия охранител да купи дюнери. Онзи слязъл от колата, а Милионера отпрашил със служебната кола към ул. “Петрова нива”. Там я отворил с ключа и бързо прехвърлил чувалите с пари в опела и изчезнал. Жоро Милионера се укриваше в продължение на две седмици, след което се предаде сам в пловдивската прокуратура на 5 юли 2012 г. Обвинителите още помнят как се появил – с шарени бермуди и джапанки. Признал, че е извършил обира, но отказал да каже къде са парите. Така след 3-4 г. може да излезе от затвора като милионер.

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4