Бомба: Връщат казармата от есента?

Патриотичният фронт внася законопроект за връщане на задължителната казарма, за да имат младите хора възможност да получат някаква военна подготовка. Това заяви в ефира на „Здравей, България” на Нова ТВ председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Идеята за законопроекта, който влиза в НС, е ясна и проста. Ситуацията от гледна точка на сигурността на България се усложнява всеки ден, а армията не е в готовност да защитава суверенитета на страната. Връщането на военната служба е свързано с обучение на младежите – малко трудова, малко образователна повинност и малко военна подготовка, обясни Каракачанов.

Около 400 лв. на месец ще струва на държавата един наборен военнослужещ, в професионалната армия – 1200лв., каза той, но добави, че никой не си прави другата сметка – колко ще струва в човешки животи, ако нещо се случи и трябва да мобилизираме. Минимум 4 месеца трябва да ги обучаваш, а няма да има това време, пресметна лидерът на ВМРО.

Задължителна казарма под една или друга форма има в Турция, Австрия, Норвегия, Гърция, Дания, Швейцария. В Австрия е 9 месеца, коментират да се увеличи на 12 месеца, посочи Каракачанов.

Когато в България нещата стават по стахановски, не вървят, каза той. Казармата има и социална функция. Младите вместо да стават пияници, се научават на нещо, казармата има възпитателна функция.

Предвижда се службата да продължава шест месеца. Двойно по-продължителна ще бъде казармата за младежи, които имат някакви религиозни съображения и не могат да носят оръжие или са неграмотни, обясни още Каракачанов.

В подготвените към предложенията мотиви се казва, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас. Нормативното преминаване от принципа за наборна военна служба към механизма на професионална военна служба в Република България е било извършено прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военностратегическа обстановка в Югоизточна Европа и без да се отчита националната традиция за попълване състава на въоръжените сили.

Единият от предлаганите законопроекти разделя военната служба в Република България на „наборна военна служба“, като задължение на гражданите за участие в отбраната на страната и „професионална военна служба“, изпълнявана на основата на договор.

Законопроектите предвиждат различни хипотези за реализиране на задължителна наборната военна служба, като базовата е служба за срок от 6 месеца за лица от мъжки пол, навършили 19-годишна възраст и има варианти алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца.

В промените на Закона за резерва на въоръжените сили се предвижда още началната военна подготовка на гражданите на Република България да стане задължителна. За учащите се в средните училища се предвижда тя бъде интегрална част от учебния процес, а за неучещите средно образование ще се организират задължителни курсове. Подобрява се системата за военна подготовка на студентите, включително и по посока на тяхното обучение за офицери от запаса.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4