Варненски киноман журира фестивала във Венеция

Почитател на седмото изкуство от Варна ще има възможност да влезе в младежкото жури на Фестивала във Венеция. Фестивалният и конгресен център в морската ни столица е член на общоевропейската верига киносалони Европа Синемас и има право да номинира трима кандидати за участие в младежкото жури на кинофестивала във Венеция, който е най-старият подобен форум на европейския континент.

В него ще бъдат включени 28 младежи, по един от всяка страна, членка на ЕС. Изискване към кандидатите е да бъдат между 18 и 25-годишна възраст, да владеят свободно, писмено и говоримо, английски език, както и да вземат участие в предвидените ангажименти по време на фестивала. Желаещите да бъдат включени в младежкото жури, трябва да попълнят формуляр за участие, в който освен автобиографична информация, трябва да изброят и опишат три сцени от филми, които са им направили най-силно впечатление, да съставят кратък коментар за филм, излязъл наскоро по екраните, както и да класират топ 5 на филми от 2015/2016 г.

Избраният да представя България на фестивала, ще присъства във Венеция по време на престижното ежегодно киносъбитие и ще вземе участие в кръгли маси, срещи с творци, ще пише тематични статии за случващото се на кинофестивала в италианския град. Разноските на избрания за член на журито младеж от българска страна ще бъдат поети изцяло от ЕК и Европа Синемас, но от него ще се очаква да популяризира идеите на Комисията и веригата кина сред младите зрители в неговата родина.

Categories: Култура

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4