Търси се най-добрия Млад готвач в света

След изключителния успех на първото издание, S.Pellegrino се впуска в търсене на най-добрия Млад готвач в света 

След забележителния световен успех на първото издание с над 3 000 кандидати, S.Pellegrino, посланик на италианския вкус и изтънчената храна по света – с гордост обявява началото наS.Pellegrino Млад готвач на 2016 г., световен проект, чиято амбиция е да открие най-добрия млад готвач в света.  Уникалната инициатива, която разделя света на 20 региона с участието на близо 100 топ готвачи в ролята на жури в различни страни, 20 млади готвачи финалисти, 20 ментори и звездно жури на финала, отразява ангажимента на S.Pellegrino за подкрепа на млади таланти. Кандидатстването започва на 1 януари 2016 г. на www.finediniglovers.com

Сред талантите, взели участие в състезанието е ирландският готвач Марк Мориатри, победител в изданието през 2015 г., който коментира преживяването си по следния начин: „За мен беше удоволствие и чест да получа титлата S.Pellegrino Млад готвач на 2015 г. Това беше незабравимо, уникално преживяване, което никога няма да забравя. Срещнах се с толкова изключителни готвачи, а титлата е изключително важен момент в цялата ми кариера.“

S.Pellegrino Млад готвач на 2016 г. ще има ново жури, т.нар. Седемте мъдреци, които ще са отговорни за избора на най-талантливия млад готвач в света. Журито ще е съставено от някои от най-известните кулинарни майстори: Дейвид Хигс, Карло Крако, Гаган Аранд, Елена Арзак, Мауро Колагреко, Уили Дуфрезне и Роберта Судбрак.

S.Pellegrino Млад готвач е световно състезание, което се провежда на няколко етапа.

Етап едно – онлайн кандидатстване
От 1 януари до 31 март 2016 г. всички млади готвачи по света ще имат възможност да кандидатстват, представяйки авторско ястие на английски на www.finedininglovers.com, онлайн списанието за кулинарни ентусиасти, което S.Pellegrino и Acqua Panna с гордост подкрепят. Кандидатстващите млади готвачи трябва да бъдат под 30-годишна възраст и да имат поне една година професионален опит в ресторант като главен готвач (chef), заместник главен готвач (sous chef) или отговорник за определена секция в кухнята (chef de partie).

Етап две – подбор на регионални финалисти и регионален победител…
Всички кандидати ще бъдат разделени на 20 региона* според географския си произход и кандидатурите им ще бъдат оценявани от ALMA, водещият център за обучение и образование в областта на италианската кухня (www.alma.scuolacucina.it). През април ALMA ще избере първите десет финалиста за всеки регион, следвайки петте Златни правила: съставки, умения, креативност, красота, послание.

…и регионални финали
Избраните десет финалиста от 20-те географски района след това ще преминат към местен финал, на който ще се проведе състезание на живо във всеки регион между 1 май и 15 август. По време на тези събития финалистите за регионите ще трябва да приготвят авторските си ястия за специално регионално жури, състоящо се от независими топ готвачи, които ще дегустират ястията и ще изберат победител, следвайки петте Златни правила.
В Източна Европа регионалното жури включва забележителни имена, сред които Адриан Хадеан от Румъния, Томаш Кавчич от Словения и Модест Амаро от Полша, а финалът ще се проведе през юли в Букурещ.

До края на август 2016 г. ще бъдат обявени 20-те най-добри млади готвачи от всеки регион, които ще са официалните финалисти. Всеки финалист получава по един „Ментор готвач“, член от регионалното жури, който ще дава на младия си колега предложения за подобрения в авторското му ястие и ще му помага в подготовката за световния финал. За Източна Европа ментор ще бъде Адриан Хадеан от Румъния.

Етап три – Голям финал
На 13 октомври 2016 г. всички финалисти ще се съберат в Милано за финалния етап, който представлява двудневно интензивно кулинарно състезание пред международно жури от съдии, Седемте мъдреци, които ще определят S.Pellegrino Млад готвач за 2016 г.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4