Дърво и камък се пука по Нова Година, – 11 градуса ни чакат

Oблачен със слаби превалявания от сняг в Западна и Централна България ще е последният работен ден. В населените места обаче няма да натрупа, снежната покривка ще е от 1 до 5 см. Студът нахлу от североизток. Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков, цитиран от 24 часа. В последния ден на годината сняг ще прехвърча в западните райони на страната. Повече облаци и сняг през нощта ще има само по Южното Черноморие. Минималните температури ще са от -9 до -4, а максималните едва от -4 до 1.

На височина 2500 м максималната температура ще е -10 градуса, а на 1500 м ще е -7 градуса. Ще духа и силен северен вятър със скорост между 40 и 60 километра в час.

Новогодишната нощ ще е мразовита. Живакът ще падне до -8/-7 градуса малко преди да удари 12 часа. Тези, които са избрали да посрещнат 2016 г. на площада, трябва добре да се облекат, за да не мръзнат и да им е приятно, предупреди Янков.

На 1 януари сутринта ще е още по-студено. Термометърът ще падне до -11 градуса. Най-студено ще е в Кюстендилско и Пернишко, където температурата ще стигне до -13 градуса.

Слънце и студ се очакват на 2 януари

На следващия ден ще се заоблачи, но и ще се затопли. Дневните температури ще достигнат 3, а на места и 5-7 градуса. Може да завали след 20 ч в южните райони. Дотогава обаче хората вече ще са се прибрали от почивка.

Опасност от поледици ще има на 4 януари, когато предимно в южните части на страната ще има валежи от дъжд и сняг.

По-сериозни валежи ще има на 6 януари. В планините ще са от сняг, а в населените места – от дъжд и сняг. В Рила и Пирин се очаква да паднат между 15 и 20 л на квадратен метър.

Следващата порция затопляне е между 8 и 10 януари. В планините ще вали сняг, а в ниското – дъжд.

Ново захлаждане и сериозни снеговалежи се очакват в периода 12-14 януари. Максималните стойности на живака ще са от -2 до 4 градуса.

Валежите тогава ще увеличат снежната покривка с 15-20 см и тя ще стане около 60 см. Снегът обаче ще е мокър и крие опасност от лавини, каза още метеорологът.

“Обикновено по-студено е през втората половина на януари. Редуват се дни с температури от -20 до -15 градуса. Според дългосрочната прогноза обаче януари ще е по-топъл и се надяваме тези студове да ни подминат”, коментира Янков. Най-голяма е вероятността за по-сериозни валежи след 25 януари.

Втората половина на зимата ще е по-студена и снежна. През февруари и март валежите ще са повече от нормата и с температури, близки до нормалните.

Студът по новогодишните празници няма да отмине и съседите ни. По-меко ще е времето в Гърция, където в новогодишната нощ ще е от 0 до 4 градуса. Там обаче ще вали – в южните райони дъжд, а в северните – дъжд и сняг. До – 6 градуса ще падне термометърът в Македония и Сърбия.

Спират тировете на 30 декември и на 3 януари

На 30 декември между 16 и 20 ч се ограничава движението на тировете по магистралите и натоварени участъци, съобщиха от пътната агенция.

Камионите ще се спират по: Видин – Ботевград; Благоевград – ГКПП Кулата; “Коритна” – Велико Търново – Шумен; Русе – Велико Търново; ГКПП Калотина – ГКПП Капитан Андреево; Дуранкулак – Варна – Бургас; Околовръстен път София; Симитли – Гоце Делчев; Пловдив – Смолян; Бургас – Царево.

Същата организация ще бъде въведена и на 3 януари от 14 до 20 ч.

Ограничението не важи за камиони, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Очаквало се интензивно движение на изходите на София по магистралите “Тракия”, “Хемус” и “Струма” и по пътя София – Кулата.

Заради засиления трафик през Владая на 30 декември от 12 до 16,30 ч, ще има две ленти за движение в посока София – Перник. Временната организация на движението ще е от кръстовището за Рударци/ до бензиностанция “Петрол”. На 31 декември от 8 до 14 ч в същия участък отново ще има две ленти за движение в посока София – Перник.

В края на четирите почивни дни – на 3 януари от 10 до 16,30 ч ще има две ленти в посока Перник – София след бензиностанция “Лукойл” до пункта на Пътна полиция при Владая.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е “Люлин”.

Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация, предупреждават от АПИ.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Categories: България

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/vitoojld/public_html/wp-content/themes/novomag-theme/includes/single/post-tags.php on line 4