Ветерани отбелязаха един век футбол в Костинброд (СНИМКИ)

Ветерани отбелязаха един век футбол в Костинброд (СНИМКИ)

100 години футбол в Костинброд беше отбелязан с откриване на момумент в градинката до детската площадка на ул. „Обединение’, в кв. Шияковци.

На скулптурата на футболната топка са логата от първия футболен клуб до сегашния ОФК. Тя е дело на Борис Андреев /Reggio/. Той е автор на бюст паметника на д-р Никола Чилов, намиращ се в градинката пред музея и барелефа на д-р Петър Берон в СУ „Д-р П. Берон“, гр. Костинброд.

Навръх свещения празник Петдесетница или 50 дни след Възкресение Христово на официалната церемония за откриване на монумента присъстваха Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на общинския съвет, Александър Ненов – зам.-кмет, общински съветници много граждани и любители на футбола от всички възрасти…

На откриването дойдоха и много от футболистите, играли за отборите в община Костинброд през годините.

След свалянето на покривалото на монумента и химна на Република България, отец Харитон от храм „Св. Св. Кирил и Методий“ освети паметника.

„Благодаря на скулптова Реджо, с който вървим ръка за ръка и променяме всяка година облика на общината. Благодаря на общински съвет-Костинброд, че винаги са единодушни за важните неща за общината и гласуваха всички заедно този монумент да бъде тук, на това място. Благодаря на ветераните, че присъстват и заедно влизаме в историята на костинбродския футбол”, заяви кметът Младенов.

Футболът в общината е минавал през падове и пикове, но ви гарантирам едно: футбол в Костинброд винаги ще има!“

Резюме от историята на футбола в Костинброд разказа Силвия Свиленова – експерт „Култура и спорт“ в общинска администрация- Костинброд:

Първият футболен клуб на територията на сегашния град Костинброд, е учреден в края на юни 1924г., в село Шияковци, под името – ФК „Левски“. Негови основатели са – адвокат Васил Величков, адвокат Благой Стефанов Рашев и кметът на селото – Ценко Манолов, който преотстъпва част от ливадите в околността, с думите: „Окосете тревата, съберете сеното и играйте.“

Първото игрище се е намирало до река Блато, местността – „Ценковото“. За скоростната градивна посока на футбола, най-много допринася – адвокат Васил Величков, който в периода 1918-1923г. – учи и завършва право в Швейцария.

Завръщайки се у нас, донася няколко топки и лично запознава младежите в селото, с футболната игра и нейните правила.

Първият домакински мач е срещу ФК „Радецки“, София, на 28 август, по време на събора на селото. ФК „Левски“, Шияковци – ФК „Радецки“, София – завършват с 2:0 за „нашите“.

Първият отбор е с ръководители:

Васил Чанков – ръководител

Благой Рашин – председател

Йордан Мадов – зам. председател

През 1929 г. се учредява ФК „Удар“ в село Маслово, а следващата година (1930) се основава и ФК „Ботев“, в село Костинброд.

През 1955 г. ФК „Левски“ и ФК „Удар“ се обединяват и формират като ФК „Бенковски“.

През 1977 г., няколко години след като Костинброд е обявен за град, се взима решение за обединение и на всички футболни отбори от бившите села, влизащи в границите на новия град. Обединеният клуб приема името ФК „Химик“ (Костинброд).

През 1999 г. инициативен комитет, ангажира футболната общественост и на общо събрание се възстановява ФК „Бенковски“. За председател е избран Красимир Гачев.

Към днешна дата отборите на Костинброд са под името ОФК „Костинброд- 2012“. В ОФК-то освен мъже играят и малки надежди за българския футбол – деца с амбиции и голям потенциал.