Столичен квартал въстана срещу безумно решение на ЦГМ

Столичен квартал въстана срещу безумно решение на ЦГМ

Цял столичен квартал въстана срещу Центъра за градска мобилност на София и срещу екипа на кмета Васил Терзиев.

Повод за гнева на живущите и работещите в “Илиянци” е решението за промяна на маршрутите на трамваите и автобусите и конкретно този на трамвай №12.

Както е известно, движението по трамвайни линии №11 и №12 в София, както и на автобусна линия №29 се промени от 28 май 2024 г. насам. Повод за това е изграждането на бул. „Рожен“. И така от 4:30 часа на 28 май до 17 октомври 2024 г. се въведе временна организация на обществения транспорт. Тя обаче се оказа тотално неадекватна и ощетява най-вече живущите в “Илиянци” и Нови Искър.

Според “гениите” от ЦГМ в момента линия № 11 се движи по маршрут от кв. Княжево до трамвайно ухо „Хюндай България“, двупосочно. Линия № 12 върви по маршрут от площад „Журналист“ до трамвайно ухо “ж.к. Връбница 1”, двупосочно. Мотрисите спират на всички съществуващи трамвайни спирки в променения участък на маршрута.

Жителите на “Илиянци” негодуват много от промените и вече пуснаха подписка срещу ЦГМ. Те искат 12-ката да отива не до “Връбница”, а до “колелото” на бившия завод “Елпром Енерго”.
Всички заинтересовани могат да се подпишат във всички магазини в квартала.

Допълнително неудобство създава и движението около бул. “Рожен” покрай извършващия се ремонт. В пиковите часове – сутрин и обед, на площада в квартала настъпва истински ад. Минават тирове, бусове, безброй леки автомобили, плюс автобусите на градския транспорт. Прахът и шумът са невъобразими.  Не е създадена никаква организация на движението. Хората са принудени да притичват между хвърчащите коли, за да хванат рейса. Автобусите на ГТ пък често трябва да спират врата до врата с автомобили на клиенти на съседните магазини.

Тирове, коли, прах, пот и мръсотия – това явно чака горките илиянчани точно в най-горещите месеци на годината. Дано някой обърне внимание на техните справедливи вопли.