След намеса на ВМРО връщат стария маршрут на трамвай №3

След намеса на ВМРО връщат стария маршрут на трамвай №3

“След като през изминалата седмица успяхме да спрем преместването на Розовата къща в близост до 43 ОУ “Христо Смирненски” сега продължаваме с няколко нови начинания, похвалиха се от ВМРО.

– Едното от тях е да върнем движението на трамвай №3 по стария си маршут до колелото на кв. “Орландовци”. Вече два месеца маршутът на трамвая е променен, като от пл. “Централна гара” стига до гара София Север. В тези си няколко нови спирки трамвая пътува най-често с по няколко човека като в пиковите часове те са не повече от 10, но това е рядкост. За сметка на това жителите на кварталите Орландовци, Малашевци и Бенковски загубиха един основен транспорт. Освен това джендърята удариха и по трамвай 4, част от чиито мотриси отидоха за нуждите на удълженот трасе на трамвай 27 и линия 6, за да направят пр на кмета на “Връбница”. Карлос Контрера внесе писма относно безумната ситуация и ще очакваме развитие в транспортна комисия.”

Ето какво сподели пред нас и самият Контрера:

“След проведени разговори с живущи в район “Сердика” и най-вече живущи и работещи в кварталите “Бенковски”, “Орландовци”, “Малашевци” внесох писмо до кмета на Столична община и до “Център за градска мобилност” по отношение на маршрута на ТМ 3.

Поставил съм и въпроса за връщане на трамвайната линия към стария й маршрут от обръщателно колело “Орландовци”, за да се осигури адекватно обслужване на зоната (живущи и работещи).

Ето и текста на писмото:
“С Решение № 102 по т. 24 от заседание на 11 април на СОС беше променен маршрутът на ТМ 3. Общинският съвет беше сезиран с доклад № СОА24-ДИ05-987/1/04.04.2024 г. относно реорганизация на трамвайни линии 1, 3 и 27, автобусни линии № 75, 384 и нощна линия № N2 с вносители заместник-кмета Илиян Павлов и общинският съветник Андрей Зографски, като в резултат се въведе промяна в маршрутите на три трамвайни линии – ТМ 1, ТМ 3, ТМ 27. Основен аргумент, който се даде за приемане на реорганизацията на тези три линии, беше започващият ремонт на Централна ж.п. гара и насочване на пътническия поток от железницата към гара „София Север“. Решението беше прието от общинския съвет, респективно промените бяха въведени в експлоатационните планове. Що се касае до ТМ 3 преките ми наблюдения над линията след промените, както и на база постъпващите жалби, сигнали, оплаквания от граждани, показват, че приетият подход не е бил съвсем удачен и като общински съветници сме били заблудени, че промяната в маршрута конкретно на ТМ 3 ще доведе до запазване на обслужването и нивото на услугата. Видно е, че трамвайните мотриси по ТМ 3 пътуват почти празни, а някои курсове са съвсем празни. В същото време граждани недоволстват, че след промяната на маршрута част от тях остават без удобна връзка, респективно са принудени да се прекачват или да се откажат от ползване на обществен транспорт. Основно се оплакват живущи и работещи в зоната на Драз Махала, Орландовци и кв. Бенковски.

Предвид възраженията на гражданите моля да бъде предоставена справка за натоварването на ТМ в делник и празник от датата на промяна на маршрута (към гара „София Север“) до 14.06.2024г. Също така моля да бъде представен и анализ дали промяната в маршрута се счита за успешна и с какви аргументи. В тази връзка предлагам и да бъде предложен и вариант за възстановяване на маршрута на ТМ3 до обръщателно колело „Орландовци“.