Павлин Александров: МЕЧ се изправя срещу политическата шайка, която разсипа България

Павлин Александров: МЕЧ се изправя срещу политическата шайка, която разсипа България

Павлин Александров е роден през 1981 г. Той е бивш професионален футболист, юноша е на ЦСКА. Става републикански шампион за юноши под ръководството на Красимир Ковачев – Малката Тула. Бил е част и от юношеския национален отбор до 17 г. В кариерата си е играл още в Хасково, Спартак (Вн), Белите орли (Плевен), Ком-Миньор (Берковица). В продължение на дълги години се подвизава по английските терени – в Лутън, в Истбърн Юнайтед, а има престой и в португалската Втора лига.
След това се отдава на треньорския занаят. В Англия взе лиценз в школата на Уест Хям, изкара и едногодишен стаж в Дарби Каунти.
През последната година Александров разшири бизнеса си и реши да инвестира в строителството на нова спортна база в Шуменско. Паралелно с това бившият футболист се кандидатира за депутат на предстоящите на 9 юни избори от листата на МЕЧ.
За амбициите му в спорта и политиката разговаряме с младия бизнесмен.

 

– Г-н Александров, разкажете малко повече за вашия амбициозен проект…Закупихте терен между две шуменски села, искате да изградите модерен стадион с всички екстри , както и да създадете футболна академия с перспектива за добро развитие в близките години…
– Да, искам да изградя ДЮШ по образец на английските такива, като имам в предвид да изглежда като тези на ниво Лига 1 и Лига 2 на Англия. Защото, ако гледаме на ниво Висша лига, инвестицията би била прекалено голяма. Проектът се състои от два изкуствени терена плюс един официален тревен за 4000 души с осветление и съблекални. Ще има съвсем приличен вид, едно кокетно стопрто съоръжение, което би било гордост за всеки град у нас.
– Защо решихте да направите тази голяма инвестиция? Къде виждате най-голяма перспектива за развитие на вашата академия?
– Вижте, инвестицията не е само моя. Помагат и мои приятели инвеститори от Англия, които са се занимавали с футбол и в момента имат същите такива проекти на няколко места в Африка. Относно перспективата…Мисля, че условията, които ще предложим на децата и на родителите им са отлични. Няма да им взимаме такси, ще им осигурим и безплатна екипировка. Също  така талантите от страната ще могат да ползват малък пансион. Капацитетъ му ще бъде между 30 и 50 деца.
– Какви ще бъдат вашите предимства спрямо конкуренцията? Може би с изграждането на общежитие за ДЮШ при най-добри условия за малките футболисти, работа с качествени треньорски кадри, екипировка и т.н.
– Вие вече ги назовахте някои от тях. Естествено, че кадрите, които работят с децата трябва да са с доказани качества. Задължително трябва да са били бивши футболисти, защото в днешно време повечето треньори гледат и тренират по интернет, завършват лиценз за треньор и после излизат и преподават на деца без никакъв практически опит. А на едно дете не трябва само да му говориш, а трябва и да му покаже какво да прави, как да се движи без топка и какви решения да взима в дадени ситуации и да разбира тяхната психика. Предимствата е, че ще подпишем договор за сътрудничество с английски клубове, които ако децата покажат достатъчно добри качества, ще отиват на проби в Англия. Престои да подпишем договор за сътрудничество/партньорство с английски клубове от Лига 2. Един от тях е „Дагенъм енд Редбридж“. Контакти са направени и с ДЮШ на елитния „Уест Хям“.
– Защо в България не се дава шанс на родни таланти, а се препълваме с бездарни чужденци, събирани, както се казва, „от кол и въже“? Сигурно може да дадете примери за наши кадърни момчета, пренебрегнати за сметка на слаби легионери…
– Защото в България всичко е бизнес и всеки се стреми към бързи успехи и съответно бърза печалба. Не е тайна, че в България идват второ, трето качество футболисти. Много рядко има чужденец, който да изпъкне над другите. Аз съм играл в чужбина и знам, че там за да си чужденец и да играеш, трябва да си с една класа по-добър от месните футболисти. Мениджърските игри също влияят доста негативно. Всеки чака да раздели някакъв процент от някъде. За пренебрегнати футболисти не мога да дам точен пример, защото съм дълго време в чужбина. Но се сещам за един Томи Костадинов, на което момче, ако му беше дадено шанс и осигурено търпение, щеше да играе наистина голям футбол.
– Имате поглед върху нашия футбол. Кой клуб бихте дали за пример за добро работа с младите играчи? Има ли такъв изобщо?
– Колкото и да не ми е приятно, клубът който дава примера в това отношение е „Лудогорец“.
– Вашият любим ЦСКА как ви се вижда?
– Определено не е това, което ми се иска, дано в скоро време да е там, където му е мястото по историческо задължени е – шампионска титла и подвизи в евротурнирите.
– Не ви ли боли от случващото се вече толкова години на „Армията“ и във футбола ни като цяло?
– Естествено, че ме боли. Аз съм изминал всички ДЮШ-гарнитури на ЦСКА. Живял съм в пансиона и съм учил в спортното училище и знам какво е ЦСКА и знам какво трябва да бъде. Дано новите собственици върнат величието на този клуб. Но футболните хора на ЦСКА трябва да бъдат върнати. Като Любо Пенев, Методи Деянов, Ради Здравков и др.
– Изброените от вас все пак работят в други клубове. Защо обаче извън ЦСКА – София са огромни фигури като Гошо Йорданов, Ивайло Киров, Коце Янчев, Зафиров и т.н.?
– Благодарение на Господ аз се докоснах до споменатите от вас футболисти – Ламята, бате Коце, Ивайло…Тези тримата бяха футболисти на световно ниво, такива няма дори и във водещите отбори в Европа в момента. Футболисти , които се обръщат с топката, футболисти, които дават предимство на своя отбор. Може би един Лука Модрич е на тяхното ниво. И отговора на вашия въпрос е много лесен, защото на тези футболисти не можеш да им казваш какво да правят, а камо ли някои да им казва как да провеждат тренировки и какъв състав да изберат. За това собствениците и ръководителите на футбола в България си избират хора, които да ги слушат.
– Не са ли именно те личностите, които могат да научат подрастващите таланти в ДЮШ на футбол, а не току-що завършили анонимници от НСА, или както ги наричаме – „хората с лаптопите“.
– Да, точно такива трябва да има по всички етажи на футбола, но не са само те: Антон Димитров за мен голям футболист, доказан и като треньор, в ДЮШ многократен шампион, който победи ПАОК (Солун) в Гърция с набор 2005 на финала, бе изгонен от ръководството на ЦСКА. И то със смешни аргументи –  защото децата не се забавлявали и не било важно само да побеждаваш. Това нормално ли е? Христо Марашлиев – също така е доказан футболист и треньор, и той не е в ЦСКА поради същите причини. И заради това резултатите са такива.
– Имате идеи и за сътрудничество с английски клубове. Разкажете малко повече по този въпрос…
– Вече не са само планове, но засега няма да коментирам…
– Защо държавата абдикира от спорта след Десети ноември 1989 г.?
– Много са причините. Именно затова и в момента с моите колеги от МЕЧ се стремим да върнем това, което имаше преди 35 години: пълни стадиони независимо дали в „А“ или окръжна група , всеки един мач беше празник за дадения град или село.
– Защо решихте да се насочите към политиката?
– Най-вече ме мотивира случващото с в родината. Потресе ме отвратителната коалиция между ГЕРБ, ДПС и ППДБ, защото аз протестирах две години заедно с цялото ми семейство и бях предаден както всички, които са гласували за ПП/ДБ. Това е най-отвратителната коалиция от 1989 г. до сега. ПП/ДБ излъга 700 000 българи, за да продължи грабежа на България заедно с ГЕРБ и ДПС.
– С вашия опит можете ли да допринесете за успеха на България? С какво можете да бъдете полезен на обществото като политик?
– Иска ми се да допринеса за възмездието, искам всички, които са участвали в грабежа на България, да си получат заслуженото, защото Родината е обезлюдена, обезверена,  а съдебната система на практика се е превърнала в една частна фирма.
– Какво още не ви харесва в управлението на страната през последните години?
– По-правилният въпрос би трябвало да бъде: „Какво ви харесва в управлението на страната?“ Не виждате ли, че в спорта всичко е разруха? Спортни бази, плувни басейни, футболни игрища на една лекоатлетическа писта тренират по 120 деца без съблекални, без бани. Пълна трагедия! Здравеопазването е престъпно и трагично! Ако нямаш пари, никой не те поглежда. Съдебната система е разделена на кланове. Прекалено много некадърници получават твърде отговорни постове и само, защото или играят на топка с Бойко Борисов или са на парапета с невнятния Кирил Петков.
– Защо избрахте МЕЧ?
– Защото МЕЧ е първата истинска пробългарска политическа организация в най-новата история на България. Политическото движение няма да бъде васално на никакви посолства, независимо дали става въпрос за САЩ , Русия или което и да бъде друго посолство. И не на последно място – одобрявам смелостта на лидера ни Радостин Василев, който разкри плана за грабеж на България.
– С какво ви спечелиха за каузата още Радостин Василев и хората около него?
– Най-вече с това, че се изправи сам срещу цялата сглобка от шарлатани в парламента. Аз познавам Радостин Василев от доста години, той си държи изключително много на думата. Отделно той е отличен юрист и може да даде много на България. Изградил е добър екип около него –  професори, доктори, юристи, спортисти, хора от бизнеса, предприемачи. Доказани хора като водача на листата във Варна проф. Николай Радулов, водача на листата в Велико Търново  д-р по национална сигурност Теодора Личева, лидер в 23 МИР София журналиста Кирил Веселински, адв. Разташки  и мн. др.
– С какво те са по-различни от водещите клики – ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ, БСП и ДСП?
– На първо място с моралните ценности, които имаме. Не приемаме корупция, няма да приемаме „калинки“ на важни постове. Няма да позволим да продължи ограбването на България, каквото се случва в продължение на 35 години Няма да обещаваме неща, които не можем да изпълним. И 100%  – няма да направим коалиция с ГЕРБ, ДПС и измамниците ПП/ДБ
– Какво можете да обещаете на избирателите, ако влезете в парламента?
– Нашият лидер Радостин Василев ще направи така, че нито една кражба да не остане неразкрита и ненаказана. Защото всеки в този парламент се мисли за недостижим с имунитета си. Това е една от точките, заложени в нашата програма – премахване на имунитета на народните представители. Както и редакция на некадърните промени, извършени от безхаберника Христо Иванов в Конституцията.
– Какви са най-големите, най-належащите проблеми на хората от вашия избирателен район?
– Аз съм кандидат за народен представител в гр. Шумен. Ето и плановете ни: 1. Създаване на спортно училище в града. 2. Достъпен и евтин обществен транспорт към близките населени места. В момента на много места липсва такъв. 3. Реставрация на църкви и храмове по селата. 4. В образованието – връщане на държавните поръчки на определени специалности в университета, които преди две години бяха спрени.
– Кои са приоритетите и опорните точки във вашата предизборна програма? Предполагам – СПОРТ, ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ…
– Проектът ще бъде центристки с много силно застъпена социална политика, но ще има и сериозна подкрепа за бизнеса. България в момента е толкова счупена, че се налага да бъде преустроена из основи. За това трябва всички сфери да бъдат изградени наново.

Тодор МИЛАНОВ