Ърбан спортовете с атрактивно шоу в Северния парк

Ърбан спортовете с атрактивно шоу в Северния парк

Хиляди зрители аплодираха изявите на виртуозите в новите градски дисциплини, участници в започналия днес Ърбан феста „Спортувай в твоя град“.

В продължение на два дни Северният парк е домакин на спиращите дъха изпълнения на най-добрите в брейк танците, стрийт фитнеса, баскетбола 3х3 и паркура. За трета поредна година организаторите от „София – европейска столица на спорта“ и партньорите от съответните федерации позиционираха фестивала в наскоро реновирания парк, където днес и утре динамиката и емоциите са на макс с няколко от най-обичаните и популярни сред младите градски активности. Още от сутринта на голямата сцена и по игралните арени край нея можеха да се видят атракциите на асовете в тези супер модерни напоследък спортове, d покрай отделните сетове за двата дни се очаква да преминат около 5000 зрители.

Фестивалът бе открит от Татяна Георгиева – зам.-председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столична община, Димитър Димов – кмет на Район „Надежда“, Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – европейска столица на спорта“, а сред официалните гости бяха още една от иконите на българския спорт, мегазвездата на световната гимнастика Йордан Йовчев и изтъкнатият алпинист Дойчин Боянов, изкачил най-високия връх Еверест без кислороден апарат. Всички те приветстваха участници и зрители, пожелаха успех на състезателите и подчертаха колко важно е днес да имаме повече възможности за спорт и активен начин на живот.

Още в първия ден на феста най-добрите в стрийт фитнеса стартираха представяне на супер амбициозни изпълнения в категория Legendary на Battle of Legends и SPF BULGARIA. През целия ден зрителите имат възможност да видят професионални български и чуждестранни състезатели по калистеника и да се насладят на 12 двубоя в различни килограмови дивизии. Турнирът започна с батълите, по-късно е състезанието по база за мъже и жени, следвано от най-интересните надпревари. Лично Йордан Йовчев следеше изявите на асовете на този спорт у нас, които го боготворят.

Виртуозите на паркура пък ще радват със своите изяви зрителите през целия уикенд. Техните изпълнения ще продължат днес до 18.00 ч. и утре от 12.00 до 16.00 ч. Наред с професионалистите, всички са добре дошли да опитат подобно изключително предизвикателство под вещите погледи и съвети на специалистите, първи това сториха с огромно удоволствие най-малките. Категориите са: Спийд мъже/жени над 16, Спийд деца под 16, Фрийстайл мъже/жени над 16, Фрийстайл деца под 16 и новата категория – Предизвикателства, в която на място се обявяват 10 различни паркур предизвикателства (скок от място, прецизен скок, изкачване на стена и т.н.) и тези с най-добри времена в покриването получават награди.

Този път фрийстайл форматът е различен с това, че времетраенето на съчетанията не е както досега от 45 до 60 секунди, а всеки ще трябва да се вмести в рамките на 15 секунди и да даде най-доброто от себе си. Оценяването е фокусирано най-вече върху плавността на изпълнените елементи. След надпреварата всеки ентусиаст има правото да пробва състезателното трасе, а утре отново ще има супер изпълнения по постройките, където виртуозите ще демонстрират красотата на този спорт.
Турнирът по баскетбол 3х3 отново е Открито градско първенство. Сезонът в една от най-атрактивните баскетболни дисциплини е на прага и сега през уикенда главни действащи лица са момчета, родени през 2007 и 2008 г. Турнирът има задължителен характер за участие за всички столични клубове, които са с отбори в тази възрастова група. Една от целите на надпреварите е подбор на състезатели, които да сформират на национален отбор за участие в предстоящите важни турнири под егидата на ФИБА. Първите златни медалисти са при девойките, където отборат на „Шампион 2006“ грабна титлата. При юношите днес продължават мачовете от груповота фаза, а утре след 10.00 ч. са четвъртфиналите, полуфиналите, малкият финал за бронза и финалът за титлататитлата.


Утре Ърбан фестивалът продължава с турнира по брейк, той също е със старт 10.00 ч. Събитието е със състезателен регламент ALL STYLE, което означава, че ще има сблъсък между стиловете. Участие в надпреварите по най-новия олимпийски спорт ще могат да вземат танцьори във всички дисциплини. Интересното е, че музикалната част също ще бъде в различни стилове. Така например на брейк танцьор може да му се падне да танцува на класическа музика. Надиграването между участниците ще бъде в индивидуална надпревара без ограничение на възраст и пол. Ди джей ще е Анатоли Джоков – Jokata, а водещи Калин Калинов – Chuzz и Кръстьо Методиев – Christopher. Брейкът ще излъчи първите си олимпийски шампиони на Игрите в Париж това лято, а преди 6 години в Буенос Айрес дебютно бе демонстративен спорт на младежката олимпиада.

Най-голям интерес сред зрителите отново предизвиква алпийският тролей. Организаторите от „София – европейска столица на спорта“ са осигурили през двата почивни дни безплатното спускане на всеки желаещ по въжетата на установката над импровизираното езерце от 11.00 до 16.00 ч. Подробни резултати и класиране от надпреварите на Ърбан феста „Спортувай в твоя град“ могат да се проследят от сайтовете на отделните спортни федерации.