Почина патриарх Неофит след 100 дни в болница

Почина патриарх Неофит след 100 дни в болница

На 78-годишна възраст почина българският патриарх и софийски митрополит Неофит. От ноември досега негово светейшество се бореше за живота си във Военна болница, където бе приет с тежко белодробно заболяване. От Коледа насам бяха отслужени десетки молитви за неговото здраве, но очевидно Бог пожела да си го прибере.

За тежката ситуация, в която се намираше Неофит, се говори от сутринта. По данни на “Филтър” той е отлетял следобед, но от болницата и Светия Синод не потвърждаваха новината.

Дълго време патриархът бе в медикаментозна кома, а говорителят на Синода Емил Велинов обясни, че усложнения след настинка вероятно са причинили тежката настинка на Неофит в края на ноември, когато негово светейшество имал много ангажименти. През септември 2022 година той пак бе в болница заради проблеми с белите дробове. Той страдаше допълнително и от паркинсон.

Неофит е глава на Българската православна църква от 24 февруари 2013 година. От 1994 до 2001 е Доростолско-червенски митрополит. От 2001 година до избора му за патриарх е Русенски митрополит. Роден е в столицата през 1945 година със светското име Симеон Николов Димитров. Завършва духовната семинария през 1971 година. След кончината на патриарх Максим го наследява.

Categories: България