„Ергенът“ е дъното. А дали не е огледало?

„Ергенът“ е дъното. А дали не е огледало?

Всички го плюят, но всички го гледат! Що е то? Риалити шоуто на Би Ти Ви „Ергенът“. Откакто предаването стартира на 21 февруари, социалните мрежи направо се взривиха от хейт. Но това едва ли изненадва някого.

През трите месеца, докато върви шоуто, всевъзможни гурута и коучове спокойно могат да си вземат отпуск. Тяхната помощ е абсолютна ненужна, просто защото хиляди изживяват душевен катарзис, плюейки „Ергенът“. И така е от първия сезон на предаването до днес. Някак олеква на обществото, като изкрещи гласно колко са грозни и прости участничките, а пък зрителите всичките до един са красиви и високообразовани. Да не говорим за народния хумор, който бълва отвсякъде. „Сега е моментът да си намерите нормална жена! Другите са ги прибрали в едно предаване“ или „Предаването „Ергенът“ е финансирано по Програмата за селските региони – това са само малка част от писанията в социалните мрежи.

Какво обаче ни показва „Ергенът“? Че сме стигнали дъното или че това всъщност е огледалото, в което се виждат всичките ни грешки като народ?
Нека първо обърнем внимание на участничките – 26 дами (вече останали 25, б.а.), които доброволно са се явили на кастинг и по свое собствено желание са пожелали да търсят любовта пред камерите. Ясно е, че не всички са там заради силни чувства към бизнесмена Алек Младенов. Има и такива, които са влезли единствено да популяризират собствената си персона и това да им помогне да спечелят повече последователи в социалните мрежи, както и да си вдигнат цената.

Изваждащ очите е фактът, че по-голямата част от участничките са преминали през кабинетите по пластична хирургия. Фрапиращи устни, напомпани гърди и още куп подобрения. Желанието да бъдат най-добрата версия на себе обаче не при всички е дало положителен резултат.

Хейта, разбира се, отнасят няколко участнички – като челното място е запазено за детската психоложка от Кюстендил Христиана Манова. Заради невъздържания си език тя обра негативния зрителски вот. Мнозина се чудеха как е възможно тази жена въобще да бъде психолог, още повече на деца. Но… хайде да не се изненадваме толкова! Колко калинки с фалшиви дипломи минаха през високите етажи на властта, та една Христиана няма да може да стане психолог. Не Америка, България е страна на неограничените възможности!

Втора по хейт е подопечната на шефа на БФС Боби Михайлов – спортния мениджър Виктория Асенова. Снимки на брюнетката заливат интернет пространството, а коментарите за визията й текат като пълноводна река. Някак не е джентълменски да цитираме с какви думи е определяна. Но пък дамата си има самочувствие и се смята за красива. Немалко зрители обаче си плюят в пазвата и твърдят, че не гледат романтично риалити, а филм на ужасите.

Подигравки отнесе и парфюмеристката Милена Соколова, която по душа била френска аристократка от XIX век, както и израсналата в Израел Шермин, постоянно претендираща, че превъзхожда останалите участнички. Тя самата определи момичетата в България като доста ограничени.

От хейт са пощадени най-незабележимите, но никога не е късно да попаднат на мушката. В риалити шоуто влязоха представителки от различни професионални сфери. И те не са взети от друга планета, а са част от обществото, в което живеем. Така че „Ергенът“ си е огледалото, в което е добре да се огледаме. Защото то ни показва не само отношението на 26 жени към един мъж и какво се случва, като се съберат толкова дами на едно място, а колко дефицити имаме – и в образованието, и в налагането на модели на подражание, и в общуването ни. Вместо да критикуваме, добре би било да възприемаме „Ергенът“ като ценен урок и да не забравяме, че това все пак е телевизионно шоу. Едва ли на зрителите щеше да им е интересно да гледат как 26 жени седят и четат книги в библиотека. А при над 250 телевизионни канала изход да избягате от „Ергенът“ винаги има! Нали?

 

Антон СТЕФАНОВ, в. “Филтър”