Инж. Димитър Димов: Работим по Подробен устройствен план на продължението на бул. “Рожен” (ВИДЕО)

Инж. Димитър Димов: Работим по Подробен устройствен план на продължението на бул. “Рожен” (ВИДЕО)

В интервю за радио “София”, кметът на район “Надежда” Инж. Димитър Димов-Dipl Eng Dimitar Dimov коментира част от актуалните теми за развитието на район “Надежда”.
🔵Посетихме бул. “Рожен” – етап 1, където се извършват ремонтни дейности в участъка от Северна скоростна тангента до ул. “Джерман”. До 2 седмици очаквам издаване на разрешение за строеж на етап 2 – от ул. “Джерман” до Стоков базар “Илиянци”. Пусковият срок на обекта е месец ноември 2024 година.
🔵 Инвеститорският интерес към кв. “Илиянци” се засилва, а ние работим по Подробен устройствен план на продължението на бул. “Рожен” от Северна скоростна тангента до входа на Нови Искър. Очаквам да има забавяне, предвид изграждането на икономическа зона на бившето летище в с. Доброславци и изискването на АПИ за жп свързаност. До края на годината, очаквам обсъждане на този ПУП, след което проектиране и изграждане на връзката.
🔵 “Надежда” отдавна не е работнически квартал – вече имаме инвеститори в IT сектора, хранително-вкусов сектор, лека промишленост, фармация, и др. Смятам, че районът е с огромен потенциал и възможност за разрастване.
🔵 На територията на кв. “Илиянци” продължаваме с изграждане на тротоари, започваме ПУП за нов парк, спортен терен и планираме нова детска градина там. Предвидили сме и ремонт на читалище “Отец Паисий” 1930 при отпускане на целеви средства.
🔵 Надявам се да имаме бюджетна възможност да продължим с премахването на опасните сгради на територията на район “Надежда”.
🔵 С одобрено държавно финансиране в размер на почти 1,8 млн. лева, ще изградим улици, ново водопровод и канал, както и 140 нови паркоместа, в междублоковото пространство при блоковете 1, 2, 3 , 5 и 6 в жк “Толстой”.
🔵 Работим по проекти за два нови етажни паркинга на територията на район “Надежда” . Предвидили сме терени в жк “Свобода”, както и в жк “Надежда” 1 (до 101 СУ “Бачо Киро”).
🔵 Необходимо е да разработим анализи и схеми за въвеждане на еднопосочни улици в различни части на район “Надежда”, което ще облекчи паркирането.
🔵 Продължава строителството на новия храм “Св. Серафим Софийски Чудотворец”, като до края на м. март 2024 г. очаквам да завършим грубия строеж.
🔵 Завършихме обновяването на тротоарите по ул. “Възрожденска” в жк “Надежда” 1, работим по тротоарите около градинките в кв. “Илиянци”, част от тротоарите по ул. “Бели Дунав”, тротоари в кв. “Триъгълника”- общо 15 обекта за тази година.

През 2024 година имаме амбициозна програма – да приключим Скейт борд площадка в Северен парк, както и спортните площадки при бл. 16 в жк “Свобода” и бл. 220 в жк “Надежда” 2. Планираме нова кучешка площадка в Северен парк, както и още 4 площадки за домашни любимци в другите части на района. Предстои да стартираме работа и по тротоара на ул. “Народни будители”, от страната на Северен парк.

Продължаваме упорита работа за развитието на район “Надежда”, защото градът има нужда от работещи професионалисти на терен.